Колишній начальник лінійного відділу міліції Слов’янська Олег Прохоров знову постане перед судом

Фото ілюстративне

Апеляційний суд відправив на новий розгляд до першої інстанції провадження щодо колишнього начальника відділу лінійного відділу міліції на станції Слов’янськ. Раніше його виправдали щодо службової недбалості, а саме: невжиття заходів для захисту відділку зі зброєю від захоплення бойовиками «ДНР».

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Донецького апеляційного суду від 23 березня 2020 року.

Вироком Слов’янського міськрайонного суду Олега Прохорова було виправдано за відсутністю складу злочину за статтею 367 Кримінального кодексу України («Службова недбалість».

У 2014 році Прохоров був начальником лінійного відділу міліції на залізничній станції Слов’янськ. Прокуратура Донецької області звинуватила його в тому, що він не вжив заходів для того, щоб захистити відділок від захоплення бойовиками «ДНР» та не дати їм заволодіти зброєю.

Зокрема, не зібрав правоохоронців по тривозі, не наказав видати табельну зброю та спецзасоби активної оборони та провести розстановку особового складу по внутрішнім постам для відсічі нападу. Також не вжив заходів для евакуації вогнепальної зброї та спеціальних засобів з приміщення відділу.

Однак, за деякий час до нападу, Прохоров увів в дію передбачений «План оборони» та визначив місця перебування працівників для відсічі можливого нападу. Разом з цим керівник наказав оперативному черговому скласти усю зброю в мішки та сховати в приміщенні відділку, а більшість правоохоронців відпустив додому, чим фактично припинив дію плану, вважає обвинувачення.

В суді першої інстанції Олег Прохоров провину не визнав та заявив, що працював згідно інструкції, яка не передбачає алгоритм дій при загрозі нападу, а тільки при самому нападі. До того ж, в інструкції не вказано що робити при нападі бойовиків, а йдеться про натовп громадян. Щодо дій з евакуації зброї, то він не отримував про це вказівок від свого керівництва. Додому були відпущені ті працівники, які працювали понад добу, але вони були попереджені про можливе термінове повернення до відділку. Коли закінчили збирати зброю в мішки, то відділок вже був оточений та надійшла погроза вибуху по периметру.

Врешті, суд першої інстанції, дослідивши докази та пояснення обвинуваченого, виправдав Олега Прохорова. Тепер справа буде переглядатися наново.

Згідно реєстру електронних декларацій на сайті НАЗК, Олег Прохоров працював начальником вказаного відділку до 2018 року. Потім подавав декларації кандидата на посади детектива НАБУ та начальника відділу цивільного захисту Слов’янської РДА. Щорічні декларації на майбутніх посадах ще не були опубліковані.

Також у 2014 році ЗМІ повідомляли про викрадення бойовиками Олега Прохорова.