Суд взяв під варту фігуранта справи Гандзюк Левіна

Підозрюваний в організації нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Олексій Левін в залі суду міста Бургас, Болгарія, 11 березня 2020 року Фото: Вікторія Рощина/hromadske

Печерський суд Києва взяв під варту до 2 квітня без внесення застави Олексія Левіна (Москаленка) — підозрюваного в організації нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк.

Про це повідомляє hromadske. Суд задовольнив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Левіна відправили до ізолятора тимчасового тримання.

2 квітня спливає строк досудового слідства, тому суд наразі не може відправити підозрюваного під варту на довший термін.

Засідання проходило лише за участі сторін справи через загрозу поширення в Україні коронавірусу.

Слідство просило взяти під варту Левіна наголошуючи на ризиках втечі підозрюваного, тиску на свідків, інших фігурантів справи, а також знищення речових доказів.

Захисник Левіна Ігор Мокін просив відпустити підзахисного під нічний домашній арешт або особисте зобов’язання. Адвокат наголошував на необґрунтованості підозри та недоведених ризиках. 

Адвокат наголосив на тому, що його підзахисний після першого ув’язнення вирішив змінити своє життя та почав займатися волонтерською діяльністю. Також він зазначив, що коли Левін виїжджав з України, до нього не було жодних питань у правоохоронців.

Сам підозрюваний Олексій Левін підтримав свого захисника та заперечив свою провину у злочині проти Катерини Гандзюк.

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком. 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням). П’ятеро нападників на херсонську активістку Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними.
  • Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоди зі слідством п’ятьох фігурантів справи вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк — Сергія Торбіна, Микити Грабчука, Віктора Горбунова, В’ячеслава Вишневського, Володимира Васяновича. Організатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6,5 років ув’язнення.
  • Микита Грабчук, який виливав кислоту, отримав 6 років. Вячеслав Вишневський, той, хто віддав сигнал обливати та Володимир Васянович, той, хто привіз виконавців на місце нападу, отримали по 4 роки. Віктор Горбунов, який купив кислоту – 3 роки. Ігор Павловський на свободі, справу проти нього передали до суду. Олексій Левін, якого вважають замовником, втік з України.
  • 16 березня до України екстрадували підозрюваного Левіна в організації нападу на Гандзюк.