Верховний суд переглядатиме справу засудженого за держзраду Мехті Логунова, якого помилував Зеленський

Верховний суд відкрив касаційне провадження на вирок Орджонікідзевського районного суду Харкова та ухвалу Харківського апеляційного суду, яким Мехті Логунова засуджено до 12 років позбавлення волі за державну зраду.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Касаційного кримінального суду від 16 березня 2020 року.

У червні 2018 року Орджонікідзевський суд Харкова призначив покарання у вигляді 12 років позбавлення волі Мехті Логунову за статтею «Державна зрада». На момент винесення вироку йому було 84 роки.

Як повідомляла прокуратура Харківської області, Логунов збирав відомості, які належать науковим установам та становлять державну таємницю. У подальшому інформацію планувалося передати представникам іноземної держави — Росії.

У поле зору Служби безпеки України чоловік потрапив у серпні 2017 року. За даними обвинувачення, діючи на шкоду обороноздатності та державній безпеці України, Логунов збирав відомості щодо державного оборонного замовлення, що виконується одним із наукових центрів міста за угодою із міністерством оборони України.

Президент Зеленський помилував Мехті Логунова 27 грудня 2019 року. Про це повідомляється у відповіді від Офісу президента, яку опублікувала юристка Олена Бережна. Указ, яким Володимир Зеленський помилував засудженого і звільнив від подальшого відбування покарання, не був опублікований на сайті президента.

Бережна повідомляла, що Логунов не визнав вини, не просив президента про помилування і буде добиватись «реабілітації». На підставі листа із ОП, писала Бережна, Логунов може повернутись у Харків.

29 грудня 2019 року в рамках «обміну» утримуваними особами Україна передала Логунова РФ та її представникам в ОРДЛО. Після цього Мехті Логунов розповідав на російському телебаченні про начебто катування в українських в’язницях. Також в ефірі «Россия 24» Логунов сказав, що не повернеться в Харків, а бачить себе на непідконтрольній території Донбасу або в Росії.

У коментарі журналісту Бюро судової інформації адвокат Дмитро Тихоненков, який подавав касаційну скаргу в інтересах Логунова, у відповідь на запитання чи планує його клієнт повернення в Україну, хоча б для участі в судових засіданнях, сказав, що це питання передчасне.

«Це питання передчасне, ми не знаємо скільки в нас епідемія буде. Я не думаю, що це зараз актуально. В будь-якому випадку, це ще поки не ясно», — сказав адвокат Тихоненков.