Колишній міліціонер відсудив мільйон за 17 років під слідством і судом

Інгулецький райсуд Кривого Рогу Дніпропетровської області стягнув 977 тис. грн моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового слідства.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на рішення від 19 березня.

Позивач працював заступником начальника Інгулецького райвідділу міліції. У 2000 році він у міліцейській формі прибув в магазин і з допомогою вантажників вивіз меблі – шафи, ліжка, комоди, крісла та ін. Це кваліфікували як грабіж. За версією ж самого міліціонера, меблі він купив, а справу проти нього сфальсифікували, бо він боровся із незаконним продажем металобрухту і через це мав конфлікт із керівництвом прокуратури. Тільки 21 серпня 2017 року суд визнав його не винним та виправдав за відсутністю в його діях складу злочину. Апеляційний суд у січні 2018 підтвердив це рішення.

Чоловік втратив роботу і 17 років перебував на підписці про невиїзд. У своєму позові він стверджував, що через кримінальну справу суттєво погіршилося його здоров’я і стосунки з людьми. В суді виступили свідки, які підтверджували ці обставини. Зокрема, дружина позивача розповіла, що через кримінальне переслідування чоловіка мусила з ним розлучитися, щоб не втратити роботу в органах. Крім того, через ці події вони так і не завели спільну дитину.

Позивач оцінив свої вимоги у 1,5 млн грн. Прокурор визнав позов частково на суму 977 тис. грн і саме таку суму вирішив стягнути суд.

Із вироку вбачається, що справа неодноразово скеровувалася на додаткове розслідування, але за 17 років більшість вказівок суду залишились невиконаними. Так і не було оглянуто місце злочину (магазин), не відтворено обставини тих подій, не встановлені і не допитані вантажники, не проведено інвентаризацію меблів та не встановлено їх вартість, не з’ясовано, хто був власником цих меблів.

Спірні меблі були віддані на зберігання підприємцю і той згодом їх реалізував, пояснюючи, що вони займали місце. Так було втрачено речові докази. Водночас суд констатував, що через 17 років зібрати інші докази вже неможливо.