Суд у Вінниці призначив два роки позбавлення волі викрадачу мощів Миколая Чудотворця

Вінницький міський суд засудив до 2 років позбавлення волі за крадіжку з храму.

Про це йдеться у вироку Вінницького міського суду від 8 квітня 2020 року, повідомляє «Судовий репортер». Чоловік раніше судимий за грабіж, а востаннє у 2006 році за умисне вбивство – до 14 років позбавлення волі. 

31 січня 2020 року о 16:00 год. чоловік зайшов до «Хресто- Воздвиженського Храму» УПЦ МП у м.Вінниця і викрав із дерев’яної шафи ковчег з мощевиком із мощами «Миколая Чудотворця».

За результатами судово-товарознавчої експертизи, ринкова вартість викраденого ковчега з мощевиком становить 12 696 гривень.

Обвинувачений все визнав, пояснив, що побачив у храмі на тумбі дерев’яну скриньку і викрав її. Про те, що всередині були мощі святого, він начебте не знав і пізніше подарував мощі знайомому, у вчиненому кається.

Мощі вдалося повернути храму.

Чоловік раніше судимий за грабіж, а востаннє у 2006 році за умисне вбивство – до 14 років позбавлення волі. З 2003 року перебував на наркологічному обліку з діагнозом: розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів. Згідно висновку КП ВОНД «Соціотерапія» від 27.02.2020, виявляє розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів і потребує примусового лікування.

Суд призначив покарання – 2 роки в’язниці. Крім того, засуджений має компенсувати 490 гривень за проведення судово-товарознавчої експертизи скриньки з мощами.