Суд у Києві розглядатиме справу про держзраду прокурора, який підтримував незаконне обвинувачення Ахтема Чийгоза в Криму

Оболонський районний суд заочно розглядатиме провадження за обвинуваченням у державній зраді Олександра Домбровського, який підтримував «державне обвинувачення» в окупаційному суді в Криму проти Ахтема Чийгоза.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Київського апеляційного суду від 29 квітня 2020 року.

Київський апеляційний суд визначив, що кримінальне провадження за обвинуваченням у державній зраді прокурору незаконно створеної «прокуратури Криму» Олександра Домбровського заочно буде розглядати Оболонський районний суд Києва.

За даними судового розкладу, перше засідання призначено на 21 травня у складі колегії суддів: Сергія Родіонова, Інни Белоконної та Наталії Яценко.

До окупації Криму Олександр Домбровський працював прокурором у прокуратурі АРК, однак після подій 2014 року перейшов на службу до незаконно створеної «прокуратури Криму».

Домбровський, як «прокурор відділу прокуратури Криму» підтримував в окупаційному суді обвинувачення проти Ахтема Чийгоза у 2017 році, в результаті чого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу було незаконно засуджено до 8 років позбавлення волі за «організацію масових заворушень».

25 жовтня 2017 року російська сторона передала Чийгоза Туреччині. 27 жовтня він, а також Ільмі Умеров, прилетіли з Туреччини в Київ.

Олександру Домбровському прокуратура АРК повідомила про підозру у державній зраді у лютому 2020 року. Разом з ним підозрюваним став заступник Наталії Поклонської Сергій Булгаков, який погодив та направив до «суду» обвинувальний акт щодо Ахтема Чийгоза. Крім державної зради, Булгаков є підозрюваним за статтею 438 ККУ (Порушення законів та звичаїв війни).

  • В окупованому Криму «Верховний суд» почав заочний розгляд кримінальної справи щодо власника кримськотатарського телеканалу ATR і організатора енергетичної блокади Криму Ленура Іслямова, якого звинувачують в «організації незаконного збройного формування, здійсненні диверсійних дій, а також по 6 епізодах ст.280 КК РФ «Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності».