“Виконати передвиборчі обіцянки”: Зеленського закликали перезавантажити ВРП

ВРП. Фото з офіційного сайту

У свіжому подкасті Бюро судової інформації розповідаємо про останні справи тижня:

  • Громадські організації України наполягають на скорішому проведенні судової реформи та закликають президента почати з перезавантаження Вищої ради правосуддя, яка є основною перешкодою на шляху до очищення та оновлення судів. За словами правозахисників, наразі саме Вища рада правосуддя є органом, який підтримує кругову поруку та є джерелом несправедливості в судовій системі. Замість того, щоб карати недоброчесних суддів, ВРП покриває їх недостойні вчинки та сприяє їх кар’єрному просуванню, тоді як чесні та незалежні судді постійно зазнають утисків з боку ВРП. Саме президент може змінити ситуацію, впевнений виконавчий директор організації Трансперенсі Інтернешнл Україна Андрій  Боровик. За словами Андрія Боровика, зміни в судовій системі відбудуться лише після того, як крісла членів Вищої ради правосуддя займуть чесні фахівці, які мають позитивну репутацію в суспільстві.Громадські організації закликають президента виконати свої передвиборчі обіцянки та гарантувати українцям справедливий суд.  Президент має якнайшвидше подати до Верховної Ради законопроєкт про припинення повноважень негідних членів Вищої ради правосуддя за результатами перевірки, проведеної за участі громадськості та міжнародних експертів; залучення міжнародних експертів і представників громадськості до процедури добору нових членів ВРП; запуск конкурсу до ВККС, який буде проводити незалежна комісія з міжнародними експертами та представниками громадськості у її складі.
  • Т.зв.”Кримський військовий гарнізоний” суд розглядав апеляцію захисту на продовження арешту: українського активіста Олега Приходбко залишили у СІЗО до 15 вересня, розповідає адвокат Сергій Легостов.Нагадаємо, 30 березня Олегу Приходько продовжили арешт до 15 вересня 2020 року, а через кілька днів етапували в Ростов-на-Дону. Справу активіста веде слідчий ФСБ Іван Романець, який вів справу Едема Бекірова.
  • До речі, окупаційний суд поновив справу проти активіста Едема Бекірова, якого раніше відпустили у рамках «великого обміну». Як відомо, 7 жовтня 2019 року Центральний районний суд Сімферополя призупинив судову справу за клопотанням прокуратури «до повного одужання Бекірова». Адвокат Олексій Ладин назвав рішення суду «компромісним і проміжним». За словами доньки Елеонори Бекірової, після обміну досі не відновлений стан здоров’я її батька. Він пройшов дві складні операції, великий курс антибактеріальної терапії і курс неврології, але родина до сих пір бореться за його здоров’я.
  • Окупаційні суди  поновили ще одну справу. Так званий «Верховний суд» почав розгляд кримінальної справи щодо власника кримськотатарського телеканалу ATR і організатора енергетичної блокади Криму Ленура Іслямова. Нагадаємо, його звинувачують в «організації незаконного збройного формування, здійсненні диверсійних дій, а також у публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності». Як повідомляє «Кримський процес», через режим «підвищеної готовності», який діє на території Криму до 31 травня через коронавірус, судові пристави не допустили на перше засідання у цій справі слухачів. ФСБ відкрила кримінальну справу щодо Ленура Іслямова у жовтні 2015 року. Іслямов був оголошений у федеральний розшук.
  • Апеляційний військовий суд в підмосковній Власіхі залишив без змін вирок кримськотатарському блогеру і активісту правозахисного об’єднання «Кримська солідарність» Наріману Мемедемінову. Нагадаємо, 2 жовтня 2019 року  Південний окружний військовий суд визнав його винним в публічних закликах до терористичної діяльності і засудив до двох з половиною років ув’язнення в колонії-поселенні. Захист подав апеляцію на вирок, але суд залишив вирок у силі.
  • Залишився під вартою ще один журналіст, фігурант «сімферопольської справи» Хізб-ут-Тахрір Рустем Шейхалієв. Так званий «Верховний суд» Криму в відхилив апеляційну скаргу адвокатки Еміне Авамілєвой і залишив його під вартою до 15 червня 2020 року.
  • А у Південному окружному військовому суді російського Ростова-на-Дону триває судовий процес над кримськими татарами – фігурантами справи «Другої Бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір».