Прокуратура АРК і правозахисники готують чергове подання до МКС через мілітаризацію дітей у Криму

Навчально-польовий семінар Юнармії з основ тактичної підготовки. Крим, червень 2019 р. Фото: crimeahrg.org

Прокуратура АРК та Кримська правозахисна група готують чергове інформаційне подання до Міжнародного кримінального суду (МКС) за фактом здійснення пропаганди служби в армії РФ серед дітей в окупованому Криму.

Про це повідомляє прокуратура автономії, пише Центр журналістських розслідувань.

«Прокуратура АР Крим здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, серед іншого, за фактами здійснення державою-окупантом пропаганди вступу дітей до армії РФ, незаконного переміщення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є громадянами України та фіксує кожен факт порушення норм міжнародного гуманітарного права», – йдеться у повідомленні.

Прокуратура автономії спільно з Кримською правозахисною групою готує чергове інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду за фактом здійснення пропаганди серед дітей служби в армії Російської Федерації.

«На території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя залишилися мешкати близько 450 тисяч дітей. Прикро констатувати, але щодня, починаючи з 2014 року, цим дітям нав’язується виключно «російська» ідентичність, держава-окупант пропагує військову службу та мілітаризує освіту ще з дитячого садка, формуючи таким чином толерантність до війни та насильства» – зазначив прокурор АРК Ігор Поночовний.

За даними прокуратури автономії, зокрема, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які залишились на території окупованого Кримського півострову, позбавлені права обирати громадянство. У порушення статей 7, 8 «Конвенції ООН про права дитини», це питання на момент окупації за них вирішила РФ.

Починаючи з 2014 року окупаційна влада запровадила програму «потяг надії», у ході якої дітей з півострову усиновлюють громадяни РФ та, відповідно, переміщують їх з території окупованого півострова до РФ. У результаті першого такого «потягу», 7 дітей віком від 10 місяців до 8 років одразу ж поїхали з Криму до Москви, Бєлгороду, Республіки Адигея, Краснодарського краю та Воронежської області, що підтверджує факт незаконного переміщення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування РФ.

Як ми повідомляли раніше, російський щорічний комплекс пропагандистських заходів до річниці перемоги у «Великій вітчизняній війні» отримав влучну народну назву «победобесіе». Він не мине нікого, в тому числі і самих юних українських громадян в окупованому Росією Криму. Детальніше – в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Бац – артилерія!»: Победобесіе для кримських малюків.

Нагадаємо:

  • Генсек ООН Антоніу Гуттеріш в своїй доповіді про ситуацію з правами людини в окупованому Криму офіційно визнав порушення Женевських конвенцій Росією, яка свідомо переселяє людей з материкової частини РФ до українського Криму в спробах змінити демографію окупованого півострова.
  • Станом на серпень 2019 рокe за період окупації Криму з регіонів РФ на півострів переселилося 158 433 особи. У тому числі 87 000 до «Республіки Крим» і 71 433 в місто Севастополь.
  • У січні 2020 року прокуратура АРК разом з правозахисною організацією «Регіональний центр прав людини» (РЦПЛ) направила сьоме повідомлення до Міжнародного кримінального суду (МКС), у якому міститься обґрунтування відповідальності Росії за генерацію потоків внутрішньо переміщених осіб та зміну демографічної ситуації в окупованому Криму.
  • Кримська правозахисна група зазначає, що в окупованому Криму Росія в порушення міжнародного гуманітарного права продовжує пропаганду призову в армію, в тому числі, використовуючи політику мілітаризації дітей. Як вказують в КПГ, використовуючи такі заходи, російська влада здійснює серед неповнолітніх жителів Криму військову пропаганду, готуючи їх до служби в армії РФ, «що є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права».