Прокуратура АРК і УГСПЛ готують чергове повідомлення до МКС про переслідування журналістів у Криму

Затримання поліцією журналістів телеканалу СТБ і hromadske в Сімферополі, 16.02.2017 Фото: Антон Наумлюк

Прокуратура АРК спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ) готують ще одне повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), у якому будуть відображені факти переслідування журналістів на території незаконно окупованого Росією Криму.

Про це повідомляє прокуратура автономії, пише Центр журналістських розслідувань.

Як зазначається, у кримінальних провадженнях прокуратури АРК містяться численні факти переслідування журналістів та їх родин у Криму, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності, притягнення до кримінальної відповідальності, блокування альтернативних джерел інформації.

«Відсутність незалежних ЗМІ, жорсткий контроль за інформацією, цензура, маніпуляції та пропаганда – реальна ситуація зі свободою слова на окупованому півострові. Активна фаза окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя супроводжувалась тиском на ЗМІ, які об’єктивно висвітлювали події на півострові. Понад 20 осіб з числа журналістів, блогерів, працівників українських та іноземних ЗМІ зазнали серйозних порушень своїх прав. Така негативна тенденція продовжується на півострові дотепер, діяльність ЗМІ постійно знаходиться в полі зору окупаційних «правоохоронних органів»», – наголосив прокурор АР Крим Ігор Поночовний.

Наразі, прокуратура автономії спільно з УГСПЛ готують ще одне повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду, у якому будуть відображені факти переслідування журналістів на території тимчасово окупованого півострова.

Нагадаємо: