Апеляційний суд підтвердив справедливість другого вироку за статтею про воєнні злочини

Луганським апеляційним судом залишено без змін вирок Лисичанського міськсуду від 18 травня 2020 року, яким заочно засуджено чотирьох громадян України до 10 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Луганського апеляційного суду від 5 жовтня 2020 року.

Прокурори довели, що засуджені, перебуваючи у складі не передбаченого законом збройного формування «Козацька Національна гвардія Всевеликого війська Донського ім. М.І. Платова», в травні 2014 року на території Луганської області викрадали людей, незаконно позбавляли їх волі та, погрожуючи вогнепальною зброєю, із застосуванням фізичного насильства примушували будувати та облаштовувати фортифікаційні споруди в Лисичанську.

За даними порталу Судова влада, покарання отримали: обвинувачений: Микола Виноградов, Олександр Буряков, Ігор Бєдулін, Дмитро Телегін.

Зокрема, апеляційний суд погодився, що засуджені, всупереч вимогам міжнародного гуманітарного права щодо законів та звичаїв ведення війни, в порушення вимог ст. 4 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 року щодо заборони примусової праці, примушували людей до виконання робіт із забезпечення стратегічних та тактичних потреб окупаційної армії як складової військових операцій проти Збройних Сил України.

Нагадаємо, на сьомому році російсько-української війни Україна все ще не має чітко виписаних норм кримінальної відповідальності за злочини, вчинені в умовах збройних конфліктів. Чому вони мають з’явитися – у матеріалі «Картковий будинок Путіна»: чому Україна зобов’язана прийняти «закон про воєнних злочинців»

В українському Кримінальному кодексі воєнні злочини так виписані настільки розмито, що за роки війни маємо тільки два вироки за статтею 438 ККУ. Перший був ухвалений 1 червня 2017 року, яким до 10 років позбавлення волі засуджено бойовика «ДНР» Сергія Пилипенка. Чоловік охороняв незаконно утримуваних військовослужбовців ЗСУ.