Херсонський міський суд продовжив дію застави для підозрюваної у державній зраді Кузьміч

Тетяна Кузьміч (ліворуч) у Херсонському міському суді. 19 жовтня 2020 року. Фото: Суспільне.Херсон

Херсонський міський суд продовжив перебування під заставою до 19 листопада 2020 року підозрюваній у держзраді очільниці ГО «Руська національна громада «Русичъ» Тетяні Кузьміч.

Про це повідомляє Бюро судової інформації.

Херсонський міський суд задовольнив клопотання прокурорів Херсонської обласної прокуратури про продовження перебування під заставою та, відповідно, дії покладених обов’язків на підозрювану у держзраді Тетяну Кузьміч. Інформацію підтвердила прессекретар прокуратури Анастасія Весіловська.

Наразі Кузьміч заборонено спілкуватися з іншими фігурантами кримінального провадження. Це, зокрема, херсонський проросійський діяч Кирило Стремоусов, який перебуває у статусі свідка.

СБУ Херсонської області затримала Тетяну Кузьміч 20 серпня, суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 9 жовтня, який був підтверджений апеляційним судом. Ухвала передбачала можливість внесення застави у розмірі 530 тисяч гривень.

Застава була внесена за три дні до закінчення строку арешту, про продовження якого клопотала прокуратура Херсонської області.

7 жовтня суд частково задовольнив клопотання Херсонської обласної прокуратури та продовжив дію покладених на підозрювану у державній зраді Тетяну Кузьміч обов’язків до 20 жовтня.

Нагадаємо:

  • 20 серпня контррозвідники Служби безпеки України повідомили, що припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, що діяла на території Херсонської області під керівництвом колишньої співробітниці облдержадміністрації.
  • Затриманою СБУ за підозрою у держзраді виявилась Тетяна Кузьміч, яка очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ» і викладає у Херсонській академії неперервної освіти.
  • Про її діяльність Кузьміч на гранти російських фондів Центр журналістських розслідувань розповідав у розслідуванні «Хто та як просуває ідеї «русского мира» у Херсоні». У розслідуванні Рустама Авдєєва, радіо Куреш та ЦЖР детально описана проросійська діяльність херсонських громадських організацій, які фінансуються російськими структурам — фондом «Русский мир» та «Россотрудничество». Зазначалось, що керівники та члени цих організації, як правило, працюють у сфері освіти та культури, поширюючи проросійські погляди серед школярів та студентів.