Гюндуз Мамедов: Українські правоохоронці розслідують понад п’ять тисяч справ про воєнні злочини в Криму та на Донбасі

Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов Фото: investigator.org.ua

Українські правоохоронці розслідують понад 20 тисяч злочинів у більш ніж п’яти тисячах проваджень. Це злочини, пов’язані зі збройним конфліктом.

Про це розповів в інтерв’ю ZN.UA заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов. За його словами, у провадженнях фігурує майже дев’ять з половиною тисяч осіб. З них – сотні громадян РФ, зокрема вище політичне і військове керівництво країни-агресора.

«Ідеться про злочини проти основ національної безпеки України, громадського порядку, про порушення міжнародного гуманітарного права, а якщо говорити більш коректно, то про воєнні злочини і злочини проти людяності. І там немає жодної різниці: громадянин РФ, України або іншої держави», – підкреслив він у розмові з редакторкою відділу міжнародної політики Тетяною Силіною.

Як приклад він наводить ситуацію в анексованому Криму, де Росія примусово призивала і продовжує призивати громадян України до лав своїх Збройних сил.
«Але якщо ви хочете цифри, то сьогодні потенційно статус воєнного злочинця тільки за подіями в Донбасі можуть отримати понад сотні людей. Це ті люди, проти яких ведуться розслідування, частина вже має обґрунтовані підозри. Цього року тільки на рівні Департаменту нагляду за злочинами, вчиненими в умовах збройного конфлікту прокурори оголосили підозру 54 особам у вчиненні особливо тяжких злочинів під час збройного конфлікту. Це учасники незаконних формувань, які порушили закони та звичаї ведення війни, і працівники спецслужб РФ, які схиляють громадян України до держзради», – додав Мамедов.

Гюндуз Мамедов розповів про одного з підозрюваних. Це «керівник» незаконного військового формування, який в червні 2014 року з озброєною групою осіб захопив завод «Ізоляція» в Донецьку і перетворив арт-об’єкт і культурний центр на одну з найстрашніших в’язниць і місць тортур.
Ще близько 230 осіб – це люди, які вчинили тяжкий злочин – розв’язування та ведення агресивної війни.