Суд на Вінниччині позбавив чоловіка права керувати авто, хоча санкція статті не передбачає такого покарання

Могилів-Подільський міськрайонний суд, фото: mistaua.com

Суддя Інна Савкова вийшла за межі санкції статті 44–3 КУпАП та, крім штрафу у 17 тисяч гривень, позбавила чоловіка права керування транспортними засобами на 1 рік. Все через те, що він віз пасажирів без масок в автобусі.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на постанову Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області від 26 серпня 2020 року.

За матеріалами справи про адміністративне правопорушення, водій керував маршрутним автобусом та здійснював перевезення пасажирів без засобів індивідуального захисту — масок чи респіраторів.

На суді чоловік пояснив, що коли пасажири заходили в салон автобуса, то всі були у масках. Сказав, що не помітив коли пасажири зняли маски, а тому вважає, що в його діях відсутній склад адміністративного правопорушення.

Протокол був складений поліцією за статтею 44–3 КУпАП. Стаття передбачає відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, закріплених у постанові Кабміну № 392 від 20 травня 2020 року.

За порушення вимог постанови суд може призначити штраф від 17 до 170 тисяч гривень. Однак суддя Могилів-Подільського міськрайонного суду Інна Савкова вийшла за межі санкції статті та, крім штрафу у 17 тисяч гривень, позбавила чоловіка права керування транспортними засобами на 1 рік.

Через місяць, 24 вересня, Вінницький апеляційний суд скасував постанову першої інстанції. Суддя Віталій Оніщук визначив, що постанова Кабміну жодного обов’язку для водія транспортного засобу щодо контролю використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок пасажирами під час перевезення не містить.

Також суд апеляційної інстанції дійшов до висновку, що суд першої інстанції застосував до водія санкцію, яка не передбачена статтею 44–3 КУпАП. Тож постанову скасували, а провадження у справі закрили за відсутністю складу порушення.

Нагадаємо, що 6 листопада Верховна Рада переглянула покарання за відсутність маски на обличчі людини у громадських спорудах та транспорті. Після набрання закону сили штраф за неносіння масок буде складати від 170 до 255 гривень.