Конституційна криза: активісти пропонують змінити процедуру добору суддів КСУ

М.Жернаков. Фото: Paneuropa Ukraine

Після 1,5 місяців блокування Конституційний суд України запрацював у звичному режимі. Між тим, з’явилось і рішення Венеційської комісії щодо рішення КСУ по електронному декларуванню. У своєму висновку експерти Ради Європи визнали, що рішення КС не тільки абсолютно необґрунтоване, але й суперечить міжнародним стандартам і конституційним принципамСаме тому необхідно негайно змінювати процедуру відбору суддів КСУ, впевнені українські експерти з профільних ГО. Про це ми поговорили з головою правління Фундації DEJURE Михайло Жернаковим.
Нагадаємо, суддів Конституційного Суду України призначають президент, парламент та з’їзд суддів.
За словами Михайла Жернакова, хоча Конституція визначає, що відбір суддів КС відбувається на конкурсних засадах, процедура, яка зараз прописана в законі не передбачає реального конкурсу.
Кожен суб’єкт призначення формально проводить свої “конкурси”, які, однак, не забезпечують перевірки кандидатів на відповідність вимогам Конституції і не гарантують, що суддею КСУ стане найкращий кандидат. Нинішня процедура дозволяє призначати на посади політично залежних осіб, які, будучи суддями КС, замість захисту Конституції і прав людини, захищають інтереси своїх політичних патронів”, – впевнені у Фундації DEJURE.
Відбір суддів КСУ https://dejure.foundation/
  • Відбирати суддів КСУ повинна Єдина Кваліфікаційна комісія, незалежно від того, хто призначає суддю.
  • В складі комісії повинні бути 9 членів, які є громадянами України і відповідають вимогам до судді КС
  • 5 членів делегують Збори суддів першого складу КСУ у відставці (в тому числі зі свого складу), а 4 члени – міжнародні організації, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України (подібно до процедури добору суддів Вищого антикорупційного суду).
  • Конкурс повинен проводитись щонайменше один раз на рік, незалежно від наявності вакансій у КСУ;
  • кваліфікаційна комісія затверджуватиме список кандидатів, яких президент, парламент та з’їзд суддів зможуть призначити суддями КСУ;
  • кандидат, рекомендований Кваліфікаційною комісією, перебуває у списку кандидатів 5 років і протягом цього строку може бути призначений суддею КСУ. Після спливу строку він знову може взяти участь у конкурс