Житомирський суд призначив по 14 років позбавлення волі чоловікам, яких вже обміняли в «ДНР»

Фото ілюстративне

Богунський районний суд Житомира виніс вирок двом чоловікам за участь у терористичній групі, готування і незакінчений замах на скоєння терактів. Обидва обвинувачені у грудні 2014 року були передані на непідконтрольну Україні територію так званої «ДНР».

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 30 листопада.

Мова йде про Антона Гладишевського і Анатолія Черкеса. Обидва раніше не судимі, мали на утриманні неповнолітніх дітей. Черкес раніше працював аналітиком у сфері бізнесу та програмістом.

Суд призначив чоловікам по 14 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

У випадку затримання вони відбуватимуть це покарання. З урахуванням попереднього ув’язнення (один день за два) вважається, що вони відбули за ґратами менше 8 місяців.

За версією обвинувачення, наприкінці весни 2014 у чоловіка виник план на скоєння цинічних терористичних актів у місті Житомир. Він придбав загальнодоступні складові саморобних вибухових пристроїв: електронні та кварцові годинники, вимикачі, роз’єми, дроти, ізоляційну стрічку та елементи живлення для годинникових механізмів, аміачну селітру, складові частини електродетонаторів (корпуси шприців, сухе пальне, лимонну кислоту і пероксид водню для виготовлення ініціюючої вибухової речовини та ін. і зберігав це у гаражі.

У липні 2014 він залучив до свого плану невстановлену особу жіночої статі, а 31 липня 2014 завербував ще чоловіка під час розмови у приміщенні «Екомаркету».

Планували теракти у вигляді вибухів 5 серпня 2014 року у трьох місцях, а саме: Житомирський міський військовий комісаріат, Житомирська обласна державна адміністрація і відділення «Приватбанку».

Після першої серії терактів група готувалась до вчинення вибухів будинків офіцерського складу 95-ї Окремої аеромобільної бригади у Житомирі та автомобіля командира вказаної бригади.

О 1.30 ночі 5 серпня чоловіків затримали, коли вони прийшли забирати з гаражу вибухівку, яку на машині мали розвезти по місяцях запланованих вибухів.

Суд визнав провину обох чоловіків повністю доведеною.

На підставі ухвали слідчого судді 31 липня 2014 проводився аудіо-контроль у приміщенні «Екомаркету» під час спілкування обох обвинувачених та невстановленої жінки (їх спільниці), за результатами якого вбачається спільний умисел на вчинення підпалів, вибухів, підривів військкомату, облдержадміністрації, банківської установи, нафтобази, машини комбрига та будинків офіцерського складу 95 окремої аеромобільної бригади у місті Житомирі.

На підставі цієї інформації наступного дня внесено дані до ЄРДР і розпочато розслідування. У подальшому проводився відео контроль за гаражем, в якому зберігалась вибухівка.

Понятий при затриманні потім розповів суду, що на вулиці було сухо, а номерний знак автомобіля виявився заляпаний брудом. Затриманий пояснював, що заради «матері Русі» був готовий багато на що.

Вдома у підозрюваного виявлено багато агітаційних матеріалів.

Чоловіків взяли під варту. Але в грудні 2014 року за вказівкою президента України Службою безпеки за посередництва ОБСЄ проводились переговори з представниками так званих «ДНР» і «ЛНР» щодо звільнення з полону терористичних організацій незаконно затриманих військовослужбовців Збройних сил України.

17 грудня 2014 року обвинувачені звернулись із клопотаннями про їх обмін та були включені до списку осіб, які плануються для обміну.

25 грудня 2014 суд скасував тримання чоловіків під вартою. Того ж дня їм вручили повістки про виклик у слідчий відділ УСБУ в Житомирській області для проведення процесуальних дій на 8 та 15 січня 2015 року.

26–27 грудня 2014 року підозрювані передані Харківській СБУ і доставлені на територію проведення антитерористичної операції і обміняні на українських військових, полонених «ДНР» і «ЛНР».

15 січня 2015 року у зв’язку з неявкою підозрюваних УСБУ в Житомирській області оголосила їх у розшук.