Денісова звернулася до КСУ з поданням про неконституційність частини медреформи про ліквідацію та реорганізацію лікарень

Людмила Денісова

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася з поданням до Конституційного Суду за визнанням неконституційними окремі положення законів, що стосуються сфери охорони здоров’я, надання медпослуг населенню, а також питань ліквідації та реорганізації лікарень в умовах медичної реформи та боротьби з коронавірусом.

Про це Денісова повідомила у facebook.

Денісова вважає, що пандемія коронавірусу показала, наскільки неготовими до таких викликів більшість державних органів та служб. Складнощі в протидії хворобі, на її думку, спричинила, зокрема, започаткована у 2017 році медична реформа.

Денісова оскаржує положення законів, згідно з якими органи місцевого самоврядування можуть ухвалювати рішення про припинення, реорганізацію чи перепрофілювання закладів охорони здоров’я самостійно, послуговуючись планом розвитку госпітального округу. Та просить визнати неконституційними й положення законів, на підставі яких уряд запровадив карантин.

«Хоча в цілому введені як парламентом, так і урядом держави обмежувальні заходи з подолання інфекційної хвороби мають виправдану мету — збереження життя та здоров’я людини. Зауважую, що чинне законодавство на час впровадження карантину, а саме Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», закони України «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», також виявилося не адаптованим до загрози здоров’ю, що виникла», — пише Людмила Денісова.

Нагадаємо:

  • В Україні з 8 по 24 січня планується посилення карантину. На цей період деякі сфери змінять свою роботу.
  • 28 грудня Офіс генпрокурора направив поштою повідомлення про підозру Олександру Тупицькому через його неявку на процесуальні дії. Тупицького підозрюють у підкупі свідка і введенні в оману суду шляхом завідомо неправдивого показання свідка. Також Офіс генпрокурора направив клопотання Зеленському про відсторонення Тупицького з посади судді строком на два місяці.