У 2020 році карантин в Україні негативно вплинув на доступ до правосуддя — доповідь ООН

Карантинні заходи та обмеження, вжиті в Україні через COVID-19, вплинули на доступ до правосуддя. Суди забороняли спостерігачам та журналістам доступ до приміщень; існувало багато перешкод для забезпечення рівного доступу до правосуддя за допомогою цифрових технологій.

Про це йдеться у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини про вплив пандемії COVID-19 на права людини, оприлюдненій у грудні 2020 року. Документ складений Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні.

Уряд ужив заходів для забезпечення безпеки співробітників та приміщень судів, які в певних випадках не супроводжувались належними гарантіями забезпечення прав осіб на справедливий судовий розгляд та доступ до правосуддя. 27 березня 2020 року Вища рада правосуддя надала судам рекомендації щодо порядку роботи під час карантину, зокрема щодо обмеження доступу осіб, які не є сторонами проваджень, до судів, та отримання документів в електронній формі.

Опитані для дослідження адвокати назвали відсутність доступу до канцелярій судів та матеріалів справ, а також затримку судових проваджень, які в деяких випадках були спричинені суддями, які переконували сторони подати клопотання про перенесення засідань. Адвокати також скаржились на поганий функціонал «Електронного суду», зазначають експерти ООН.

Також журналісти, які висвітлюють судові провадження, скаржились УВКПЛ на відсутність доступу до судових засідань та порушення гарантій права на публічний судовий розгляд. Після часткового зняття обмежень Урядом у травні 2020 року багато судів продовжували застосовувати суворі обмеження щодо доступу спостерігачів до судових засідань, включаючи журналістів, навіть там, де приміщення дозволяли забезпечити безпечне дистанціювання. Суди по-різному застосовували цю практику, не дотримуючись чітких правил.

УВКПЛ рекомендує обмежувальні заходи, запроваджені для забезпечення безпеки приміщень суду та запобігання поширенню COVID-19, лишити винятковими, тимчасовими та з відповідними гарантіями захисту права на справедливий та публічний судовий розгляд.

У рекомендаціях звіту також наголошується на необхідності забезпечити право на публічний судовий розгляд, коли ЗМІ і спостерігачі можуть бути присутніми за умов безпечного дистанціювання.