Прокуратура АРК направила звернення до Укрбюро Інтерполу для розшуку літаків, які незаконно літають до Криму

Один з арештованих літаків авіакомпанії «Сибирь» (VP-BHF), фото: Wikipedia, Björn Strey

Прокуратура АРК та Севастополя звернулась до Укрбюро Інтерполу для розшуку літаків-порушників російських авіакомпаній, які незаконно літають до окупованого Криму, повітряний простір на яким Україна закрила для міжнародних польотів у березні 2014 року.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури автономії, пише Центр журналістських розслідувань.

Як зазначається, за клопотаннями прокуратури АРК та Севастополя суд накладені арешти ще на 81 літак авікомпаній РФ, які порушили правила міжнародних польотів над окупованим півостровом.

«Разом з тим, прокуратура автономії звернулася до Укрбюро Інтерполу для внесення 109 раніше арештованих літаків-порушників до бази міжнародного розшуку. З метою виконання арештів до іноземних держав також направлено запити про міжнародну правову допомогу», – йдеться у повідомленні.

У відомстві також повідомили, що прокуратурою встановлено близько 500 та накладено арешти на 190 літаків російських авіакомпаній, які незаконно здійснюють регулярні пасажирські авіаперевезення до окупованого півострова, порушуючи міжнародні правила польотів та законодавство України.

Як повідомлялось, станом на вересень 2020 року за клопотаннями правоохоронних органів Херсонським міським судом було накладено заочні арешти на 65 повітряних суден, які здійснювали польоти на окупований півострів. За даними прокуратури АРК та Севастополя, близько 40 російських авіакомпаній з РФ здійснюють регулярні пасажирські авіаперевезення до окупованого півострова.

В листопаді 2020 року суд за клопотанням прокуратури АРК та Севастополя наклав заочні арешти ще на 44 літаки російських авіакомпаній, які продовжують здійснювати пасажирські рейси з Росії до окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.