Верховний Суд розглядатиме позови щодо санкцій проти Козака та низки телеканалів

Касаційний адміністративний суд. Фото: Wikipedia, Wadco2

До Верховного Суду надійшло два позови громадян, які оспорюють Указ Президента про введення санкцій щодо народного депутата від фракції «Опозиційна платформа — За життя» (ОПЗЖ) та низки телеканалів, в тому числі: «112», «ZIK» та «NewsOne».

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення пресслужби Верховного Суду та інформації з сайту «Судова влада».

До Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду 4 лютого 2021 року надійшло два позови громадян, які оспорюють Указ Президента України від 2 лютого 2021 року № 43/2021. Згідно із додатком 2 до рішення РНБОУ застосовано персональні санкції щодо низки телеканалів.

Відповідачем у справі за номером 9901/22/21 є Президент України, позивачем — Попков Павло Олександрович. Третіми особами залучені: Рада національної безпеки та оборони України, ТОВ «Телерадіокомпанія»112-ТВ», ТОВ «Новини 24 години», ТОВ «Нові комунікації».

Інформації про сторони спору у справі за номером 9901/23/21 наразі немає.

З даними Єдиного реєстру адвокатів України, Павло Попков отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю у 2016 році в Донецькій області. Наразі він є керівником ТОВ «Юридична компанія «Версус», зареєстрованої у Києві.

Нагадаємо:

  • Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука – 112 Україна, NewsOne, Zik.
  • Санкції в Україні ухвалюються рішенням РНБО і запроваджуються в дію указом Президента, дозволяючи застосувати значні обмеження прав як українських, так і іноземних фізичних та юридичних осіб, якщо їхня діяльність шкодить національній безпеці країни. Найбільш поширеним видом санкцій є блокування активів, що означає втрату можливості користуватися коштами на банківських рахунках і здійснювати будь-які фінансові операції. Законодавство не передбачає процедури оскарження застосування санкцій.