Міносвіти Росії хоче забрати у Константинова землю у Нікітському ботсаду. Суд призначений на 15 березня

Апартаменти «Сон у моря»

Так званий «Арбітражний суд Криму» розглядає провадження за позовом Міністерства науки і вищої освіти РФ та «Міжрегіонального територіального управління Федерального агентства з управління державним майном в Республіці Крим і місті Севастополі» до «уряду» Криму та ТОВ «Науково-дослідний інститут натуропатії і фітотерапії». Засновником компанії є Катерина Константинова, донька спікера окупаційного «парламента Криму» Володимира Константинова.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на документи окупаційного «Арбітражного суду Криму».

«Управління держмайна», Міносвіти РФ та Нікітський ботсад вимагають визнати недійсною постанову Ради міністрів АРК від 10 червня 2003 року, якою земельна ділянка, що знаходилася у володінні Української академії аграрних наук, була передана в оренду ТОВ «Науково-дослідний інститут натуропатії та фітотерапії». Зараз ділянкою розпоряджається «двійник» цієї української компанії, зареєстрований за законодавством РФ.

Ухвалою від 11 червня 2020 року «Арбітражний суд Криму» прийняв позов до розгляду. Протягом 2020 року розгляд справи відкладався через залучення до справи третіх осіб. Наступне засідання призначено на 15 березня. В останній ухвалі написано, що позивачами також виступило Міністерство науки та вищої освіти РФ та Нікітський ботанічний сад.

Ділянка, щодо якої розгорнувся судовий спір, має площу 3,7 га. На місці колишнього розарію Нікітського ботсаду збудований готельний комплекс «Консоль спорт — Никита», а на березі моря знаходиться комплекс апартаментів «Роял апартаменти Никита».

У 2003 році Рада міністрів Криму видала постанову, якою передала ділянку в 49-річну оренду ТОВ «Науково-дослідний інститут натуропатії і фітотерапії», у засновниках якої в українському реєстрі значаться компанії ТОВ  «Реал естейт» та «Констроп лімітед», 

«Констроп лімітед» та  ТОВ «Реал естейт» були зазначені у засновниках російського двійника компанії «Науково-дослідний інститут натуропатії і фітотерапії» до 2017 і 2018 років відповідно.

Земельна ділянка на місці розарія  Нікітського ботанічного саду, підпорядкованого Академії аграрних наук України, відводилась компанії Константинова нібито для дослідницьких цілей, але натомість там з’явились апартаменти, готель і котеджі. Забудовником стала ще одна  компанія Володимира Константинова – «Консоль-строй ЛТД». 

  • У 2004 році Генпрокуратура України відкрила кримінальну справу про зловживання службовим становищем щодо посадовців Фірми «Консоль-строй ЛТД» Володимира Константинова та фітоцентру Української академії аграрних наук.
  • За повідомленнями ЗМІ різних років, на землях ботанічного саду також знаходяться дачі ексурядовця і олігарха Валерія Хорошковського, екс-міністра оборони України Олександра Кузьмука, колишнього прем’єр-міністра України Валерія Пустовойтенка.
  • Фірми «Консоль ЛТД», «СК Консоль-Строй ЛТД» і «Южгидроспецстрой» входять в «матрьошку Консолі», засновану Володимиром Константиновим.
  • ТОВ «БК Консоль-Строй ЛТД» – одна з найбільших будівельних компаній Криму, кінцевим власником якої є Володимир Константинов – «спікер» «Госсовета» окупованого Криму.
  • Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою «прокурора» Криму Наталії Поклонської, «глави уряду РК» Сергія Аксенова, «спікера парламенту» півострова Володимира Константинова та інших колишніх чиновників АР Крим у справі про держзраду.