Європейський суд не дозволив тимчасово зняти санкції з «ексгубернатора» Севастополя

Дмитрий Овсянников (Фото: Сергей Мальгавко / ТАСС)

Скандальний колишній так званий «губернатор» Севастополя пройшов шлях від посади російського гауляйтера до боротьби в суді Євросоюзу за зняття з себе санкційних обмежень, аби вести бізнес на Кіпрі.

20 листопада 2017 року Європейський Союз наклав санкції на Дмитра Овсяннікова. На той момент він якраз став так званим «губернатором Севастополя» — після незаконних виборів, які відбулися 10 вересня. ЄС заборонив Овсяннікову в’їзд на свою територію і закрив доступ до своєї банківської системи. Але тоді він не дуже засмутився через обмеження.

11 липня 2019 року президент Росії Путін відправив так званого «губернатора» у відставку. Овсянніков руки не опустив, і вирішив, що буде заробляти собі на життя у бізнесі. Але швидко зрозумів, що введені раніше санкції цьому заважають. Тож у грудні 2020 року подав позов до Суду Європейського союзу про зняття з себе санкцій.

Овсянніков окремим клопотанням, яке надійшло 19 лютого 2021 року, попросив скасувати санкції. Це могла б бути така собі тимчасова допомога до рішення суду. Обґрунтовував її необхідність Овсянніков тим, що вже зараз він відчуває економічні збитки через санкції Євросоюзу, які не дають можливості йому займатися бізнесом на території європейських країн. зокрема, йому вже відмовили у реєстрації компанії на Кіпрі.

5 травня суд прийняв проміжне рішення, яким відхилив прохання про допомогу. Судді попросили позивача Овсяннікова надати документи, які б підтверджували його нинішнє скрутне матеріальне становище та збитки, які він відчуває.

Але все, що надав позивач — електронне повідомлення без дати, в якому йому відмовлено в реєстрації компанії на Кіпрі. В судовому рішенні не написано хто саме йому так відповів та яку компанію Овсянніков хотів зареєструвати.

Відмову надавати інші підтверджуючі документи колишній так званий «губернатор» Севастополя пояснив тим, що не веде бухгалтерський облік. Отже, цим проміжним судовим рішенням Овсянніков залишається під дією санкцій ЄС. Коли буде основне рішення у справі поки невідомо.

У 2017 році в рішенні ЄС було названо кілька причин для введення обмежень щодо Дмитра Овсяннікова. Основна — його посада «губернатора» окупованого Севастополя. До того ж, працювати він почав до проведення незаконних виборів. Ще 28 липня 2016 року Путін призначив його «виконуючим обов’язки губернатора».

У 2017 році він робив публічні заяви про підтримку окупації Криму Росією, а також вшановував загони так званої «самооборони», які сприяли розміщенню російських військ в Криму.

Хто такий Дмитро Овсянніков та чим він запам’ятався у Криму?

Як пише російське видання «Комерсант», на чиновницькі посади колишній найманий робітник у бізнес-структурах потрапив у 2001 році, коли став переможцем конкурсу «Кадровий резерв держслужби» у Приволзькому федеральному окрузі.

Відтоді та до 2016 року був федеральним інспектором апарату представництва президента, займав керівні посади на підприємствах важкої промисловості, а у квітні 2014 року став директором департаменту регіональної промисловості Міністерства торгівлі РФ.

Після приїзду в Крим у 2016 році Овсянніков втрапив у кілька гучних скандалів, пов’язаних із використанням коштів.

У березні 2017 року стався зсув траси Севастополь-Сімферополь, який місцеві мешканці назвали «провалом Овсяннікова». Через руйнування ділянки однієї з найважливіших транспортних артерій Криму тоді навіть був введений надзвичайний стан.

Фото: ru.krymr.com

Найгучніший скандал часів Овсяннікова у Севастополі — привласнення двох мільярдів рублів підрядником будівництва очисних споруд. Колишній гендиректор пітерської фірми «Біотехпрогресс» зміг домовитися з так званим в. о. голови відділу капітального будівництва Севастополя Олександром Антюфеевим про підписання додаткової угоди для виключення супроводу казначейством. За перевищення повноважень окупаційний чиновник отримав сім років колонії.

На очисні споруди «Південні» у Севастополі планувалося виділити майже 7 мільярдів рублів. Перший транш у розмірі майже півтора мільярди зникли в банку «ОФК», який лопнув. Ще півмільярда були витрачені нецільовим способом.

Перед відставкою Овсяннікова головне контрольне управління Севастополя доводило до Путіна дані про те, що тисячі об’єктів морського порту оцінені в 1 копійку чи 1 рубль, що свідчить про підготовку банкрутства підприємства.

Але незважаючи на провал на керівній посаді у Севастополі, Овсянніков після звільнення потрапив на ще вищий пост — став заступником міністра промисловості і торгівлі РФ. Кінець його кар’єрі поклали не корупційні скандали, а нецензурна лайка в аеропорту Іжевська.

Він відмовився показувати документи поліції, став сваритися та врешті був затриманий. Цей випадок стався у квітні 2020 року. Овсяннікова одразу ж виключили з партії «Єдина Росія», а невдовзі звільнили з міністерства.

Таким чином санкції ЄС щодо Овсяннікова ще діють, милості Путіна більше немає, але залишається можливість займатися бізнесом всередині Росії.