Чехія вимагає в Росії відшкодування за вибухи на складах із боєприпасами у 2014 році

Руслан Боширов та Олександр Петров, розсекречені агенти російських спецслужб

Заступник міністра закордонних справ Чехії Мартин Смолек у понеділок, 28 червня, передав російському послу в Празі Олександру Зміївському дипломатичну ноту з вимогами про відшкодування збитків, завданих серією вибухів на складах із боєприпасами у 2014 році.

Про це пише hromadske з посиланням на інформагентство České noviny.

У ноті вказується на «міжнародно-правову відповідальність Російської Федерації за причетність до вибухів на складах із боєприпасами у Врбетице у 2014 році» та «вимагається повна компенсація за завдану шкоду».

Розмір цієї шкоди раніше оцінила група чеських депутатів на чолі з міністром внутрішніх справ Яном Гамачеком. Вони подали відповідний законопроєкт, де вказується про збитки на суму до 700 мільйонів чеських крон (897,6 мільйона гривень). У травні міністерка фінансів Чехії Алена Шилерова називала суму в 1 мільярд крон (1,28 мільярда гривень).

На момент публікації новини МЗС Росії не коментувало вимоги чеської сторони.

Нагадаємо:

  • У жовтні та грудні 2014 року на складах у Врбетице сталися вибухи. У період, коли пролунав перший вибух, на складі готували зброю для її відвантаження болгарському торговцеві Омеляну Гебреву. Чеські журналісти повідомили, що на складах була зброя, призначена для України та Сирії.
  • Причетними до вибухів влада Чехії вважає двох агентів Головного розвідувального управління Росії. Ідеться про чоловіків, що використовували паспорти з іменами Руслан Боширов та Олександр Петров, яких також вважають причетними до отруєння родини Скрипалів. Чехія вже оголосила обидвох агентів у розшук.