«Кримська перепічка» у Львові: успішний бізнес, виселення з приміщення та суд

Переселенці з Криму створили у Львові успішний локальний бізнес під брендом «Кримська перепічка» та нагадуванням, що Крим — це Україна. Але зараз цей бізнес опинився під загрозою закриття через недоброчесність власника приміщення, в якому розташувалася пекарня.

Сестри Світлана Лопатіна та Оксана Новікова переїхали до Львова з Криму у березні 2014 року. На півострові вони займалися оптовою торгівлею інгредієнтами для кондитерських та хлібно-булочних виробництв. З початком окупації Криму Львів був обраний для переїзду через те, що тут у родини мешкали хороші друзі, а також вплинуло те, що це місто далеко від війни, яка тоді тільки розпочиналася.

«Поїхали до Львова, тому що точно знали, що росіяни сюди не дійдуть. І мали тут достатньо добрих друзів, які нас зустріли. У нас була велика така родина, друзі, колеги, які виїжджали», — говорить Оксана Новікова.

Оксана Новікова (праворуч) та Світлана Лопатіна, керівниці «Кримської перепічки»

Відкрився заклад у грудні 2015 року. Він розташований на першому поверсі торговельного центру «Інтерсіті» на проспекті Червоної Калини. Цю будівлю, як у весь житловий квартал навколо звів відомий в Україні забудовник «Інтергал». Торговельний центр так і залишився у власності забудовника — він здає нежитлові приміщення в оренду.

«Ми робили тут окремі інженерні мережі, окремо вентиляцію, і тільки з цією умовою ми підписали договір з попереднім менеджментом», — пояснює Оксана. «Тут є декілька потужних гуртків для дітей. Ми створили в першу чергу зону дитячу, і маємо зараз гостей — родини, які народили вже третю дитину за цей час. І всі вони пройшли через нас, і проходять регулярно», — каже Новікова.

Отже, через п’ять років успішної роботи «Кримської перепічки» у Львові, зараз заклад опинився на межі припинення існування. 13 травня 2021 року дочірнє підприємство «Інтергал-Буд» надіслало Оксані Новіковій та іншим підприємцям-орендарям лист із вимогою звільнити приміщення. У підприємстві стверджують, що будівлі ТЦ терміново потрібен ремонт. На виселення підприємцям був даний місяць.

Мітинг проти виселення орендарів з першого поверху ТЦ “Інтерсіті”, фото: Твоє місто

«Кримська перепічка» не може так швидко звільнити приміщення через те, що пекарня — це виробництво. Тут стоять величезні печі, які швидко прибрати просто неможливо. Для їхнього обслуговування потрібні спеціальні інженерні комунікації, тому знайти нове приміщення дуже складно, особливо у стислі строки.

«Приміщення, в яке нам треба в’їжджати, повинно мати електрику дуже потужну, тому що в нас електричні печі. Це 65–70 кіловатт одночасної потужності. Приміщень на Сихові таких майже немає. Тільки новобудови, але в них немає вентиляції. Дуже специфічно. Інженерні мережі треба знімати, ставити. Це і гроші, і час. Піч, для того, щоб її зняти, нам треба видзвонитися, ми вже звернулися до майстрів, які її встановлювали. Вони повинні знайти час і приїхати, розібрати, переставити, перевезти», — каже Оксана Новікова.

Після новини про можливе закриття пекарні під ТЦ відбувся мітинг мешканців району, яким дуже полюбився затишний заклад.

Ви скажете: так, сумно, але це ж бізнес, договір оренди може бути розірваний, тим паче ремонт, він взагалі для безпеки людей проводиться.

Схоже на те, що ремонт — формальна підстава, щоб виселити підприємців з першого поверху торговельного центру. «Інтергал-Буд» вирішив віддати їх супермаркету «АТБ». І найголовніше — попри нібито необхідність ремонту, власник приміщення вже уклав договір оренди з «АТБ» на весь поверх на 12 років.

Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав, новий договір оренди був укладений 29 квітня 2021 року. Тобто за два тижні до того, як «Інтергал-Буд» повідомив орендарів про виселення, давши на це місяць. Виходить, що власник будівлі уклав договір на ті ж самі метри, на які на той момент ще діяла інша угода про оренду.

Наразі ремонт дійсно розпочався, але схоже, що це дійсно просто підготовка до заходу в приміщення «АТБ», а не повноцінний ремонт. Багато підприємців вже виїхали або перемістилися на інші поверхи ТЦ, «Кримська перепічка» цього зробити не може, бо, нагадуємо, виробництво та інженерні комунікації.

До кінця липня у Львові триває збір підписів до міської влади про проведення перевірки на відповідність вимогам містобудівних, санітарних та норм пожежної безпеки щодо відкриття нового «АТБ». Мешканці мікрорайону вбачають у цьому негативні наслідки: посилення транспортного навантаження на і так слабку інфраструктуру доріг та тротуарів, а також деградацію екосистеми соціального підприємництва та громадського простору, яку поглине велика торгова мережа.

Зараз Оксана Новікова подала позов до Господарського суду Львівської області. Відповідач: дочірнє підприємство «Інтергал-Буд», третя особа у справі — ТОВ «АТБ-Маркет». Оксана просить суд визнати недійсним одностороннє розірвання договору оренди з нею та скасувати нового договору з «АТБ».

Жінка розуміє, що після такого погіршення стосунків з орендодавцем навряд чи вона захоче працювати в ТЦ «Інтерсіті» і надалі. Але їй потрібен час на те, щоб знайти нове приміщення. Перше судове засідання у справі було призначено на 14 липня.

За даними Єдиного державного реєстру, Дочірнє підприємство «Інтергал-Буд» зареєстроване у Києві, на вулиці Барбюса. Однак у Львові, за адресою: площа Старий Ринок, 8, знаходиться офіс західного підрозділу компанії, і тут працює керівниця фірми Катерина Джичка. Ми спробували поговорити з неї особисто, але Катерина відмовилася зустрітися, посилаючись на зайнятість.

У прес-релізах «Інтергалу» Катерину Джичку називають керівницею західного офісу компанії, який займається будівництвами у Львівській, Рівненській, Чернівецькій, Житомирській та Закарпатській областях.

На жаль, на наш запит, відправлений у львівський офіс — туди, де безпосередньо знаходиться Катерина Джичка, відповіді протягом тижня ми не отримали.

Після початку конфліктної ситуації з підприємцями керівництво «Інтергалу» висловило свою позицію місцевим ЗМІ на пресконференції. На момент її проведення вже місяць як був підписаний договір оренди з «АТБ», але про це Катерина Джичка журналістам не повідомила. Натомість розказала легенду про ремонт.

Катерина Джичка, фото: facebook.com/intergalbud.lviv

«Власником АТЦ було прийняте рішення щодо проведення капітального ремонту. Власник не зобов’язаний доводити орендарю доцільність проведення даного ремонту. Власник приміщення має сам, на свій розсуд, розпоряджатися своїм майном. Ми в праві ремонтувати своє приміщення, так як воно вже має певний моральний і фізичний знос», — сказала Джичка.

Вона дуже обурюється тим, що «Кримська перепічка» винесла цей конфлікт у публічну площину, опублікувавши вимогу про виселення.

«Тим самим вони грубо порушили умови договору оренди щодо конфіденційності інформації, виставивши наше звернення до них, що є конфіденційною інформацією на підставі договору оренди, не маючи права публікувати звернення взагалі в соціальній мережі», — казала директорка під час зустрічі зі ЗМІ.

Катерина Джичка звинуватила «Перепічку» у брудній кампанії проти забудовника. І сказала, що це справа власника приміщення вирішувати хто буде наступним орендарем — «АТБ» чи хтось інший. На питання про те, чи планує «Інтергал» враховувати думку місцевих мешканців, які проти появи там магазину цієї продуктової мережі, Джичка відповіла, що громада не може вказувати торговельному центру, що робити.

За новинами щодо перебігу судового розгляду цієї справи можете слідкувати на сайті Центру журналістських розслідувань та Бюро судової інформації.

Додано