ВРП виступила проти вирішальної ролі міжнародних експертів у судовій реформі

Вища рада правосуддя перед позачерговим засіданням Верховної Ради закликала народних депутатів скасувати ухвалення законопроєкту №5068 і відправити його на доопрацювання.

Про це йдеться у заяві ВРП.

“Законопроєкт наділяє функцією здійснення тотального контролю міжнародників та експертів, які існуватимуть та діятимуть всупереч Конституції України та виконуватимуть функцію з “очищення” ВРП від діючих членів і в такий спосіб узурпують судову владу у країні. Така “судова реформа” приречена на провал, скасування, призведе до втрати часу, грошей та безповоротної втрати довіри громадян до влади в Україні, насамперед судової”, – вважають у ВРП.

1 липня Верховна Рада ухвалила законопроект №5068, який передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Однак народні депутати зареєстрували 4 проєкти постанов, які блокують його підписання.

29 червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3711-Д, який передбачає перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів за вирішальної ролі міжнародних експертів.