Чоловік отримав три роки “умовно” за фінансування «ДНР» біткоїнами

Красногвардійський районний суд міста Дніпра засудив чоловіка, який перераховував кошти на рахунок, який вважається підконтрольним представникам терористичної організації «ДНР».

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 7 вересня.

За матеріалами справи, 24 березня 2021 року у пункті обміну коштів «Obmen 24» у місті Кам’янське Дніпропетровської області чоловік обміняв 500 доларів США на криптовалюту «Bitcoin» на суму 0,009540, які з використанням системи «Blockchain» одразу були скеровані на «Bitcoin»-рахунок, що перебуває у володінні та користуванні невстановлених в ході досудового розслідування осіб — представників терористичної організації т.зв. «ДНР», метою якої є зміна меж території та державного кордону України.

31 березня 2021 року у приміщенні пункту обміну грошових коштів «NaMomente» у місті Дніпро чоловік знову конвертував 500 доларів на «Bitcoin» в сумі 0,008505, які з використанням системи «Blockchain» одразу були скеровані на «Bitcoin»-рахунок, яким, за даними правоохоронців користуються учасники «ДНР».

У судовому засіданні  громадянин свою вину визнав повністю, заявив про щире каяття. Пояснив, що в березні 2021 року йому на електронну пошту прийшов лист з пропозицією переказати кошти у виді біткоїнів. Це була масова розсилка від працівників організацій «ДНР» та «ЛНР». У листі було прохання переказу грошових коштів задля допомоги цим організаціям.

Гроші, які він надсилав, були його особистими. Ці перекази він зробив, тому що мав поганий настрій, був незадоволений діючою владою в Україні. На даний час його позиція щодо влади в Україні змінилася. Він повністю засуджує свій вчинок. Якщо знову на його електронну пошту прийде аналогічне повідомлення, він відразу звернеться до органів поліції.

Дії чоловіка кваліфікували за за ч.1 ст. 110-2 ККУ — як фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією.

Суд призначив покарання 3 роки позбавлення волі, звільнивши від відбуття ув’язнення з іспитовим строком 1 рік.