Екскерівниця «Масандри» Павленко, яка відкоркувала пляшку 240-річного хересу, підозрюється у воєнному злочині

Колишній «гендиректорці» об’єднання «Массандра», а нині «голові адміністрації» окупованої Ялти Яніні Павленко, яка у вересні 2015 року під час відвідування підприємства президентом РФ Володимиром Путіним і екс-прем’єром Італії Сильвіо Берлусконі особисто відкоркувала для них одну з п’яти пляшок 240-річного Херес-де-ла-Фронтера з колекції «Масандри», змінили підозру з розтрати майна на воєнний злочин, оскільки це вино є національним надбанням України й має значну історичну, наукову та національну цінність для держави.

Про це повідомляє прокуратура АРК та м. Севастополя.

Як зазначається, за процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри колишній «генеральній директорці» захопленого окупантами винзаводу «Масандра» за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

У відомстві нагадали, що національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра» – одне з найбільших підприємств України та Європи з вирощування винограду та виробництва високоякісних марочних вин. Після окупації півострова Російською Федерацією, у 2014 році, майно винзаводу було незаконно захоплено окупантами та передано у федеральну власність – управлінню справами президента РФ.

«Наприкінці лютого 2015 року підозрювана незаконно була призначена на посаду генеральної директорки винзаводу. У вересні того ж року, під час відвідування «Масандри» президентом Російської Федерації та колишнім прем’єр-міністром Італії, підозрювана самовільно вилучила з колекції та відкоркувала одну з найцінніших пляшок енотеки – Херес-де-ла-Фронтера врожаю 1775 року. Вартість однієї такої пляшки вина становить понад 100 тисяч доларів США, та відповідно до законодавства України є національним надбанням й має значну історичну, наукову та національну цінність для держави», – йдеться у повідомленні.

Експрем’єр Італії Сильвіо Берлусконі і президент РФ Володимир Путін у НВАО «Масандра», 11.09.2015 Фото: massandra.su

Таким чином, вказали у прокуратурі, колишня «генеральна директорка» Масандри підозрюється у вчиненні воєнного злочину, що полягає у розграбуванні національних цінностей на окупованій території АР Крим та міста Севастополя.

У січні 2016 року Павленко було повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.

Фото: wikimedia.org

Нагадаємо:

  • 11 вересня 2015 року російський президент Володимир Путін і Сильвіо Берлусконі зустрілися в окупованому Криму. Вони відвідали старе італійське кладовище в Севастополі, прогулялися по набережній, поспілкувалися з представниками італійської громади півострова, а також оглянули НВАО «Масандра» та Лівадійський палац на Південному березі Криму.
  • Призначена окупаційними «владою» Криму генеральним директором НВАО «Масандра» Яніна Павленко під час відвідування підприємства Путіним і Берлусконі особисто відкоркувала для них одну з п’яти пляшок 240-річного Херес-де-ла-Фронтера з колекції «Масандри».
  • Як встановив Центр журналістських розслідувань, для Путіна і Берлусконі в «Масандрі» на «дегустацію» виставили 31 пляшку колекційного вина, які потім були списані керівництвом підприємства за сміховинною ціною. Зокрема, відкритий Павленко 240-річний Херес-де-ля-Фронтера був оцінений у 44 рублы 12 копійок. Подробиці читайте в матеріалі «Добре посиділи: розпитий Путіним і Берлусконі 240-річний херес списали за ціною в 44 рубля».
  • 16 вересня 2015 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом нанесення збитку в зв’язку з самовільною відкупоркою Павленко унікального вина, вартість пляшки якого, за різними оцінками, становить від 100 до 150 тисяч доларів.
  • У квітні 2016 року Печерський райсуд Києва дав дозвіл на затримання Павленко з метою обрання запобіжного заходу.
  • Яніні Павленко, як екс-депутату Верховної Ради АР Крим, раніше також оголошено про підозру в державній зраді. Вона оголошена в розшук.
  • У грудні 2020 року Павленко була призначена «головою адміністрації» Ялти.