Керівника слідчо-оперативної групи, що розслідувала вбивство журналіста Павла Шеремета, звільнили з поліції

Колишній перший заступник голови Національної поліції Євген Коваль, керівник слідчо-оперативної групи з розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета 14 вересня 2021 року подав декларацію перед звільненням з посади.

Про це пише “Слідство.Інфо” з посиланням на дані Єдиного державного реєстру декларацій.

У коментарі журналістам проєкту Коваль підтвердив своє звільнення та заявив, що вважає його “політичним”.

“Причина звільнення, напевно, політична. Бо по роботі питань немає”, – написав він у месенджері WhatsApp, повідомляє “Слідство.Інфо”.

Коваля призначили першим заступником керівника Нацполіції України у вересні 2019-го. До того він очолював Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції.

Як перший заступник голови Коваль також очолював кримінальну поліцію. Зокрема, керував слідчо-оперативною групою, що розслідувала вбивство Шеремета. Матеріали слідства в цій справі викликають багато запитань у громадськості.

Нагадаємо:

  • Вранці 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Автомобіль належав керівниці «Української правди» Олені Притулі, її в машині в момент вибуху не було.
  • Журналісти з проекту «Слідство.Інфо» разом з колегами з міжнародної мережі OCCRP представили власне розслідування вбивства Павла Шеремета.
  • Головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета для захисту життя осіб, «які беруть участь у кримінальному судочинстві».
  • У грудні 2019 року поліція затримала підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, повідомив глава МВС Арсен Аваков. Це військова медсестра Яна Дугарь, волонтерка Юлія Кузьменко, ветеран АТО Андрій Антоненко.
  • Такі результати досудового розслідування викликали хвилі невдоволення серед українських правозахисників. Майже 1,5 роки Антоненко пробув у СІЗО. Адвокати клопотали про те, щоб суд відпустив музиканта під домашній арешт чи заставу, посилаючись на те, що їхнього підзахисного тримають у ґратами необґрунтовано.