У Росії журналістку Івлєву, яка підтримує українських політв’язнів, оштрафували на 150 тисяч рублів

Суд у Москві призначив штраф 150 тисяч рублів (понад 53 тисяі гривень) журналістці видання «Новая газета» Вікторії Івлєвій, 20 тисяч рублів – правозахиснику Юрію Самодурову. Їх звинуватили у порушенні правил організації та проведення мітингу.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

20 листопада на Пушкінській площі в Москві відбулася серія одиночних пікетів проти ліквідації правозахисного центру «Меморіал» та політичних репресій. Поліція затримала 12 учасників, серед яких були Івлєва та Самодуров.

Покарання Івлєвої суворіше, оскільки вона звинувачується в повторному порушенні закону після попередніх затримань на акціях протесту. Вікторія Івлєва неодноразово виступала на підтримку України, зокрема, увʼязнених у Росії кримських татар та інших українських громадян.

У листопаді Генпрокуратура та прокуратура Москви звернулися до суду з проханням ліквідувати «Міжнародний Меморіал» та правозахисний центр «Меморіал», звинувативши їх у порушенні законодавства про іноземних агентів. Проти цієї вимоги виступили кілька нобелівських лауреатів, науковці, письменники та музиканти.