Україна повідомила про підозру російському «слідчому» у «справі 26 лютого»

Рефат Чубаров і Сергій Аксенов закликають до спокою учасників мітингів біля ВР АРК 26 лютого 2014 року Фото: Arvydas Shemetas

Україна повідомила про підозру в порушенні законів та звичаїв війни “слідчому з особливо важливих справ Головного слідчого комітету РФ по Республіці Крим та м. Севастополю» Магомеду Магомедову, що незаконно пред’явив обвинувачення керівнику Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову в так званій «справі 26 лютого».

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури АР Крим та м.Севастополя.

«За процесуального керівництва прокуратури автономії  повідомлено про підозру «слідчому з особливо важливих справ Головного слідчого комітету РФ по Республіці Крим та м. Севастополю» за фактом незаконного кримінального переслідування Голови Меджлісу кримськотатарського народу у так званій «справі 26 лютого», – сказано в повідомленні.

За даними Центру журналістських розслідувань, йдеться про капітана юстиції РФ Магомедова Магомеда Фармановича.

Його дії кваліфіковано досудовим розслідуванням як воєнний злочин, а саме порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі, пише пресслужба.

Магомедов незаконно пред’явив обвинувачення керівнику Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову, склавши та підписавши у подальшому обвинувальний висновок, за яким «Верховний суд» окупованого Криму заочно засудив Чубарова до шести років позбавлення волі з відбуванням в колонії загального режиму, штрафу в розмірі 200 тис. рублів та 200 годин обов’язкових робіт.

В квітні 2020 року голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров опублікував скан-копію повідомлення про порушення кримінальної справи за підписом капітана юстиції Магомеда Магомедова. Тоді ж Чубаров назвав його «одним з найбільш затятих російських карателів у тимчасово окупованому Криму» і закликав зібрати на нього повне досьє.

  • 9 вересня 2021 року Третій апеляційний суд загальної юрисдикції в Сочі (РФ) залишив у силі «вирок» голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову.
  • 16 серпня 2021 року суд в російському Сочі відсторонив адвоката Миколу Полозова від захисту Рефата Чубарова, якого так званий «Верховний суд Криму» 1 червня заочно засудив до 6 років позбавлення волі.