Кримського політв’язня Яцкіна, який оголосив голодування, відправили етапом до Кемеровської області

Іван Яцкін Фото: Гульнара Кадырова

Український політв’язень Іван Яцкін, який оголосив голодування після знущань у СІЗО-1 Саратова, був відправлений етапом до Кемеровської області РФ. 

Про це повідомив адвокат Микола Полозов.

Саратовський адвокат Сайха Сайпудінова змогла відвідати Івана Яцкіна в СІЗО Саратова та підтвердила інформацію про голодування Яцкіна.

«Він був змушений його оголосити після систематичного тиску та знущань, яким він зазнавав протягом етапу. Крім медикаментів та перев’язувальних засобів, які він втратив на етапі, співробітники ФСВП обмежували його у дзвінках сім’ї через систему «Зонателеком», розрізали при обшуку сумку, розламали всі цигарки», – написав Полозов.

Співробітники ФСВП вимагали від Яцкіна знищити заяву, яку той збирався надіслати російському омбудсмену Тетяні Москальковій.

Скільки триватиме етап із Саратова до Кемеровської області, невідомо.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2019 року російські спецслужби затримали і вивезли з окуповаого Криму мешканця півострова Івана Яцкіна, його обвинуватили в «держзраді» за нібито «шпіонаж» на користь України.
  • 21 травня 2021 року «Верховний суд Криму» засудив Яцкіна до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Також Яцкін засуджений до одного року обмеження волі після відбування покарання.
  • 16 вересня 2021 року Третій апеляційний суд загальної юрисдикції  відхилив апеляційну скаргу Яцкіна на незаконний вирок «Верховного суду Криму» кримчанину Івану Яцкіну.
  • У січні 2020 року прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання  Яцкіна.
  • Яцкін написав заяви президенту України Володимиру Зеленському та уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням включити його в список на обмін в Росією і надати фінансову допомогу його родині, в якій недавно з’явилась четверта дитина.