Делегата Курултаю кримськотатарського народу та культуролога Едема Дудакова було затримано через пост у Фейсбук

Окупаційні силовики обшукали будинок та затримали делегата Курултаю кримськотатарського народу та культуролога Едема Дудакова через його пост у соцмережі Фейсбук у 2017 році. Обвинувачують у нібито «розпалюванні міжнаціональної ворожнечі». 18 лютого «Бахчисарайський районний суд» визначить Дудакову адміністративне покарання, це може бути штраф, виправні роботи або адмінарешт.

Про це повідомив кримський адвокат Едем Семедляєв у відеокоментарі, який опублікував громадський рух «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«Стало зрозуміло, чому затримали Едема Дудакова. Його обвинувачують у нібито розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, що передбачено статтею 20.3.1 КоАП РФ. Нібито в 2017 році він зробив якийсь пост або коментар, який нібито розпалює міжнаціональну ворожнечу і цей коментар знаходиться (в соцмережі – ред.) по теперішній час, тому вони вважають, що це правопорушення, що триває. До завтрашнього дня Едем-ага – адміністративно затриманий. Утримуватиметься в камері для адміністративно затриманих», – сказав Семедляєв.

Він додав, що 18 лютого о 9-й або 10-й годині ранку в «Бахчисарайському районному суді» відбудеться розгляд питання про адміністративне покарання для Дудакова.

Адвокат зазначив, що санкція ст.20.3.1 (Збудження ненависті чи ворожнечі, так само як приниження людської гідності) КоАП РФ передбачає: штраф від 10 до 20 тисяч рублів, до 100 годин виправних робіт чи адміністративний арешт до 15 діб.

Нагадаємо:

  • 17 лютого 2022 року в окупованому Криму в Бахчисараї російські силовики зранку провели обшук у будинку делегата Курултаю кримськотатарського народу Едема Дудакова, який відомий активною діяльністю  проти знищення культурної спадщини в Криму, зокрема, Ханського палацу. За кілька годин його відвезли до міського відділу поліції. При цьому окупанти не допустили до Дудакова адвокатів.