Для в’язнів закупили харчів на 2 мільярди гривень: риба дорожче, ніж в магазині

Державна кримінально-виконавча служба України у січні-лютому провела низку тендерів, за результатами яких уклала шість рамкових угод про постачання харчів. Загальна вартість – 2,01 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Про це повідомляють “Наші гроші“.

Термін поставки продуктів харчування – до кінця 2024 року. Замовник проводитиме відбори, на яких учасники рамкової угоди змагатимуться між собою. Продукти оплачуватимуть протягом 60 банківських днів після поставки на склади установ замовника по Україні.

Заморожена обезголовлена риба коштує 96 грн./кг. Це має бути хек, минтай, сардинела, аргентина, морський окунь або зубатка. В інтернет-магазині «Metro» свіжомороженого патраного хека Bornstein без голови продають на третину дешевше – по 70 грн./кг.

Рафінована соняшникова олія коштує 65 грн./кг. У перерахунку на літри (1 л = 0,925 кг) ціна складає 70 грн./л. Зараз в інтернет-магазині «Metro» найдешевша олія коштує близько 52 грн./л. Це на третину дешевше від цін у рамковій угоді тюремників.

Пшеничне борошно першого ґатунку коштує 14,64-14,70 грн./кг. На інших великих торгах переважно вищі ціни. Так, Нацгвардія нещодавно замовила його по 14,82 грн./кг. Хіба що Навчальний центр прикордонної служби в січні замовив його ФОПу по 11,18 грн./кг без ПДВ. Із податком ціна склала би 13,42 грн./кг, що на 10% дешевше від ціни тюремників.

Учасників рамкових угод вісім. Серед них фірми «Фінінтертехнологія», «Ес Енд Ей Груп» і «Кариота», до яких, як повідомляє «Слідство.Інфо», має стосунок Андрій Кміта. За часів Януковича Кміта керував Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері економічної безпеки СБУ, а також Управлінням СБУ в Івано-Франківській області.

Поліція в 2018 році розпочинала кримінальне провадження проти «Фінінтертехнології»«Кариоти» та ще кількох фірм щодо поставки неякісних продуктів по завищених цінах.

Крім того, до переліку учасників увійшли фірми «Р-Продакт», «Торен Рітейл», «Фалькон Прайм» та «Арт СВН» і ФОП Гальчанський Федір В’ячеславович. Джерела в Державній кримінально-виконавчій службі сказали виданню «Дзеркало Тижня», що ці фірми також входять у пул компаній, пов’язаних із сім’єю Кміти, і підприємець грає на тому ж боці.