Що робити, якщо окупанти вас насильно вивезли до РФ, окупованого Криму чи ОРДЛО. Інструкція

Українські громадяни, яких окупанти насильно “евакуювали” до Росії, тимчасово окупованого Криму чи окупованиї районів Донецької та Луганської областей, мають передусім зв’язатися з друзями та знайомими або написати до організації «Допомагаємо поїхати» @helpingtoleave_bot.

Центр стратегічних комунікацій. склав покрокову інструкцію дій.

Також краще уникати будь-яких маніпуляцій з вашим паспортом (позначок, печаток) та не підписувати жодних документів. заяву на оформлення притулку/біженство ніхто не може змусити вас оформити.

Відмовляйтесь від поїздок до таборів переміщених осіб.

Російські загарбники вивезли із зон бойових дій в Україні близько 40 тис. українців. Їх вивозять або вглиб окупованих територій, або безпосередньо до Росії.

Офіційно Росія вперше заявила про відкриття так званих «гуманітарних коридорів» до РФ ще 7 березня. Таке рішення керівництво країни-агресорки нібито ухвалило після розмови між президентом РФ Володимиром Путіним та президентом Франції Еммануелем Макроном. Після оголошення про плани «евакуювати» українців до Росії Макрон назвав цю ідею моральним і політичним цинізмом. Абсурдною, цинічною та неприйнятною назвала її й Україна.

Ще до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Росія почала депортувати українців з ОРДЛО, також називаючи це «евакуацією». Люди, які опинялись у Росії, розповідали про жахливі умови, з якими зіткнулися після від’їзду.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.