До суду в Гаазі звернулись 42 країни через злочини РФ в Україні

Вже 42 країни звернулися до Міжнародного кримінального суду через воєнні злочини РФ в Україні. Причетні до цих злочинів можуть бути затримані в будь-якій країні, яка визнає юрисдикцію цього суду.

Про це заявив міністр юстиції України Денис Малюська.

«Всі особи, які вчинили злочини проти людяності та геноцид, є потенційно особами, щодо яких вже ведеться розслідування. Ті особи, яких суд визнає винними, зрештою отримають покарання у вигляді, наприклад, тривалого позбавлення волі», — зазначив він.

Міністр додав, що політичним чи військовим керівникам з Росії скоріш за все не допоможе дипломатичний паспорт – вони будуть затримані на території будь-якої європейської або іншої країни, передані в Гаагу і ув’язнені.

Міжнародний кримінальний суд (також відомий як Гаазький трибунал) — це міжнародний судовий орган, створений у 1998 році для розслідування та переслідування тих, кого звинувачують у геноциді, військових злочинах та злочинах проти людяності. Суд почав роботу з липня 2002 року після того, як 60 країн ратифікували Римський статут.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.