Джуліану Ассанжу загрожує до 175 років тюрми. Суд у Лондоні дозволив екстрадицію до США

20 квітня суд у Лондоні видав ордер на екстрадицію колишнього австралійського журналіста, засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США, де його звинувачують у шпигунстві.

Про це повідомляє AP.

Справу передадуть міністру внутрішніх справ Великої Британіі Пріті Пателу для ухвалення остаточного рішення. Втім Ассанж ще має можливість оскаржити рішення.

Минулого місяця Верховний суд Великобританії відмовив засновнику WikiLeaks в дозволі оскаржити рішення суду нижчої інстанції про його екстрадицію.

Напередодні «Репортери без кордонів» виступили проти екстрадиції Ассанжа та вимагали звільнити його.

У США Ассанжу загрожує до 175 років позбавлення волі. На думку слідчих у Вашингтоні, внаслідок оприлюднення секретних матеріалів у WikiLeaks під загрозу потрапили життя інформаторів американських спецслужб, імена яких фігурували в документах. Прокуратура США висунула Ассанжу 17 звинувачень у шпигунстві і одне звинувачення щодо публікації WikiLeaks тисяч військових і дипломатичних документів.

Асанж із 2012 року жив у Посольстві Еквадору в Лондоні, де попросив прихисток, і був затриманий поліцією в 2019-му. Наразі його утримують в лондонській в’язниці суворого режиму Белмарш.