Місцезнаходження викраденої в Криму журналістки Ірини Данілович досі невідомо. Адвокат не знайшов її в СІЗО

У СІЗО Сімферополя немає викраденої в Коктебелі громадянської журналістки Ірини Данилович.

Про це повідомив її адвокат Айдер Азаматов, пише ZMINA.

За його словами, 6 травня, на восьмий день з моменту її зникнення, адвокату вдалося потрапити до слідчого ізолятора. Проте там немає карти обліку з прізвищем Данілович. Також про те, що журналістка не перебуває у СІЗО, адвокату усно повідомив черговий.

Крім цього, Айдер Азаматов залишив письмовий запит, відповідь на який мають надати впродовж 10 днів.

Нагадаємо, громадянську журналістку та правозахисницю Ірину Данілович було викрадено в Криму 29 квітня дорогою з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи додому. Перед цим в її будинку працівники незаконного “загону мобільного спеціального призначення” (ОМОН) в балаклавах провели обшук. Вилучили ноутбук, її телефон, телефони родичів, кілька книжок та документів.

Батьку Ірини Данілович зачитали ухвалу “суду” про проведення обшуку, проте копію “постанови” не віддали. Представники незаконного формування повідомили чоловіку, що його доньці призначили десять діб адміністративного арешту за “передання нетаємної інформації іноземній державі”.

Увесь час із моменту викрадення адвокат Айдер Азаматов та сім’я журналістки розшукують її в ізоляторах тимчасового тримання в різних містах Криму, але не можуть знайти. Адвокат Ірини написав за обставинами її зникнення звернення до окупаційної “прокуратури”, а батьки – заяву до “поліції”.

Батько потерпілої розповів Комітету із захисту журналістів, що 2 травня додому прийшли “поліцейські”, щоб розслідувати зникнення, утім, вони не надали йому жодної інформації.

Данілович співпрацює з багатьма незалежними ЗМІ, зокрема з медіапроєктом “INжир” та ініціативою “Кримський процес”, яка висвітлює судові процеси в політично мотивованих справах на півострові.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021-го в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данілович таврували як “іноземну агентку”.

Розкрити місце перебування Данілович від окупаційної влади в Криму також вимагає Комітет із захисту журналістів.

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків і затримання Данілович (ч. 2 ст. 146 та ч. 2 ст. 162 КК України).

За даними “Крим SOS“, за роки окупації Криму на півострові сталося 44 насильницькі зникнення. Окрім Ірини Данілович, досі нічого не відомо про долю та місце перебування ще 15 людей.