В рф діяльність Кримської правозахисноі групи визнали «небажаною»

Генеральна прокуратура Росії визнала «небажаною» на території рф діяльність української громадської організації «Кримська правозахисна група», яка на думку російських силовиків, нібито «загрожує конституційному ладу та безпеці російської федерації».

Про це повідомила пресслужба відомства.

«За результатами вивчення матеріалів, що надійшли в Генеральній прокуратурі російської федерації, ухвалено рішення про визнання небажаною на території російської федерації діяльності іноземної неурядової організації «ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «КРИМСЬКА ПРАВОЗАХИСНА ГРУПА» (CRIMEAN HUMAN RIGHT, «CRIMEAN HUMAN RIGHT, «КРЫМСКАЯ ПРАВОЗАЩИТНАЯ ГРУППА») (Україна). Встановлено, що діяльність української організації становить загрозу конституційному ладу та безпеці російської федерації», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, інформація про прийняте рішення направлена до Мін’юсту росії для включення відомостей до переліку іноземних та міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнана небажаною на території рф.

Коментуючи рішення російської Генпрокуратури, у Кримській правозахисній групі нагадали, що сайт організації з 2021 року заблокований на окупованому Криму: зараз доступ до ресурсу закрито як мінімум у Сімферополі, Судаку, Леніну, Керчі, Красноперекопському та Бахчисарайському районах.

Крім того, у 2020 та 2021 роках було винесено щонайменше 20 рішень, які забороняють статті Кримської правозахисної групи до «поширення на території російської федерації». Усі публікації стосуються незаконного військового призову у Криму.

«Законодавство Росії вже давно є інструментом обмеження роботи правозахисників. Довільне блокування сайту КПГ обмежує доступ кримчан до великої кількості інформації щодо захисту прав людини», – заявили правозахисники.

Нагадаємо:

  • Кримська правозахисна група (КПГ) – неурядова організація кримських правозахисників та журналістів, метою якої є сприяння дотриманню та захисту прав людини в Криму шляхом привернення широкої уваги до проблем прав людини та міжнародного гуманітарного права на території Кримського півострова, а також пошуку та вироблення механізмів захисту прав людини у Криму. Кримська правозахисна група розпочала свою роботу в серпні 2015 року.