Суд у Чехії відмовив в екстрадиції в Україну учасника окупації Криму Франчетті

Верховний суд Праги не дозволив видати Україні учасника російської окупації Криму Олександра Франчетті. Суд змінив своє попереднє рішення про екстрадицію в Україну через війну. 

Про це повідомляє видання Czeske Noviny.

Так, у лютому перед повномасштабним російським вторгненням міський суд Праги дозволив екстрадувати в Україну Франчетті. Після цього росіянин подав скаргу, яку верховний суд розглянув у квітні. Результати розгляду оприлюднили лише зараз.

Верховний суд вважає, що екстрадиція Франчетті є недопустимою.

«З огляду на воєнну ситуацію в Україні, а також особисті обставини щодо затриманого, існує реальна загроза порушення прав, гарантованих міжнародними договорами про права людини та основні свободи», — кажуть у суді.

Судді також побоюються, що Франчетті зазнає переслідування та погіршення кримінального провадження в Україні після екстрадиції — через його громадянство та, зокрема, участь у бойових діях з боку проросійських сепаратистів. На початку 2014 року він очолював розвідувальний підрозділ «Северный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя».

Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Туристи Путіна: Олександр Франчетті» спецпроекту «Шуцмани Путіна» розповідав про долю громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Северный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя». Після закінчення «російської весни» на півострові він виявився вже не потрібен Росії. Франчетті виїхав на ПМЖ до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму.

У липні 2019 року слідчі Головного управління Нацполіціі в АРК і Севастополі спільно з прокуратурою АРК повідомили про підозру в участі в незаконному збройному формуванні 46-річному громадянину РФ Олександру Франчетті. Матеріали стосовно підозрюваного громадянина РФ були направлені для його оголошення в державний/міжнародний розшук.

  • 12 вересня 2021 року стало відомо про затримання поліцією Чехії в аеропорту Праги громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Сверный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя». У поліції Чехії підтвердили, що Франчетті затриманий на підставі ордера на арешт, виданого Україною.
  • У МЗС України повідомили, що українська сторона працює над екстрадицією Франчетті для передачі його правосуддю в Україні.