Головою «уряду» окупованої частини Херсонщини став ФСБшнік Єлісеєв

Окупанти вирішили укріпити свою адміністрацію на території частини Херсонської області кадрами російських спецслужбістів. Невідомо на підставі якого рішення призначений окупантами главою адміністрації області Володимир Сальдо оголосив про формування «уряду Херсонської області», очільником якого названо Сергія Єлисеєва – офіцера ФСБ.  

Про це повідомили російські пропагандистські медіа, пише Центр журналістських розслідувань.

Повідомляється, що «головою» так званого «уряду Херсонської області» став чиновник з Калінінградської області рф – Єлісеєв Сергій Володимирович.

До того він працював першим заступником голови уряду Калінінградської області – керівником апарату уряду.

Однак російські джерела замовчують, що Сергій Єлісеєв у 1998 році закінчив  Академію ФСБ. З 1993 до 2005 року він служив в органах держбезпеки, звідки був відряджений на роботу у  комерційних організаціях, де працював до 2014 року.

«Заступником голови уряду з внутрішньої політики» став Беспалов Володимир Олександрович. Він раніше був першим заступником міністра з муніципального розвитку та внутрішньої політики Калінінградської області.

Ще одним «заступником» маріонеткового, ніякими законами не передбаченого “уряду” області «призначений» Олексій Ковальов, , народний депутат України від партії «Слуга народу».

На так  зване «міністерство освіти і науки Херсонської області» окупанти призначили також росіянина –  Родікова Михайла Леонідовича, який  раніше був заступником голови адміністрації Каширського міського округу Московської області. У 2015-2018 роках він «адаптував» освітню систему тимчасово окупованого Севастополя під «російські реалії».

На думку першого заступника голови Херсонської обласної ради Юрія Соболевського, формування окупантами так званого «уряду» підтверджує озвучену раніше інформацію, що на Херсонщині триває перерозподіл реальної влади, а також повне розчарування в компетентності місцевих колаборантів.

«Практично всі ключові посади в новому «уряді» віддані громадянам рф. Жителі Херсонщини великої різниці не відчують, тому що в гуманітарному плані гірше й так бути не може. Тішать лише тактичні успіхи ЗСУ на нашому напрямку. Херсонщина залишається Україною, які б адміністративні експерименти не проводили окупанти на тимчасово неконтрольованій територій», – написав Юрій Соболевський.

Сергій Володимирович Єлісєєв народився 5 травня 1971 року у Ставрополі. 1993 року закінчив Калмицький державний університет, 1998-го — Академію ФСБ. З 1993 до 2005 року служив в органах держбезпеки. Потім до 2014 року працював у комерційних організаціях.

З серпня 2014 по листопад 2016 був помічником, а потім заступником голови міста Вологди – начальником адміністративного департаменту. Потім до червня 2017 працював заступником керівника апарату уряду Калінінградської області. У червні 2017-го призначений головним федеральним інспектором по Калінінградській області (перебував в апараті повпреда президента РФ у Північно-Західному федеральному окрузі).

З 17 липня 2021 року працював першим віце-прем’єром уряду Калінінградської області – керівником апарату.

Нагороджений орденом Мужності, медаллю «За відвагу», медалями ордену «За заслуги перед Батьківщиною» І та ІІ ступеня, Почесною грамотою президента РФ.
Одружений, виховує двох дочок та сина.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

  • 28 квітня партія «Слуга народу» призупинила членство Олексія Ковальова у своїй парламентській фракції і просила правоохоронців розслідувати, чи став він на бік російських окупантів на Херсонщині. Сталося це після того як нардеп повернувся до області після вторгнення рф. Сам народний обранець відкидав усі підозри у державній зраді.
  • Олексій Ковальов до дострокових виборів у Верховну раду України у 2019 році був не особливо відомим на рідній Херсонщині. З 2017 року він був засновником і директором ТОВ «Херсонські аграрії», з 2018 року – директором і співзасновником ПП «ЛК-Агро». Обраний нардепом у 186 окрузі від «Слуги народу» як безпартійний. Був членом Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної ради.
  • 28 грудня 2021 стало відомо, що  Олексій Ковальов придбав телевізійний «4 канал» у львівського політика та медіаменеджера Дмитра Добродомова. У своїй декларації нардеп вказав, що «4 канал» – це подарунок від батьків.
  • За ініціативи Державного бюро розслідувань порушено кримінальне провадження щодо народного депутата України Олексія Ковальова за колабораційну діяльність.
  • 22 червня з’явилась інформація, що на Олексія Ковальова скоїли замах. 30 червня він дав інтерв’ю російським пропагандистам, в якому розповів, що його «підірвали українські диверсанти».