Міжнародний кримінальний суд може розпочати розгляд першої справи за воєнні злочини рф вже цієї зими – ЗМІ

Міжнародний кримінальний суд уже цієї зими може почати розгляд першої справи, відкритої за фактами воєнних злочинів росії в Україні з початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 р. 

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

За інформацією видання, остаточної дати початку судового процесу ще немає і процес може затягнутися. МКС та Україна ведуть переговори про передання до суду принаймні одного військовополоненого росіянина, готового свідчити проти російських командирів.

Міжнародний кримінальний суд приєднався до спільної слідчої групи (JIT) з розслідування воєнних злочинів в Україні через вторгнення росії у квітні 2022 року. Прокурор МКС Карім Хан та генеральні прокурори Литви, Польщі та України підписали угоду про першу в історії участь та приєднання Офісу прокурора МКС до спільної слідчої групи, створеної 25 березня.

Нагадаємо:

  • 1 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки воєнних злочинів та злочинів проти людяності.
  • 2 березня до Канцелярії прокурора МКС звернулися 39 країн-учасниць Римського статуту, що дозволило прокурору негайно взятися за розслідування.
  • Група слідчих Міжнародного кримінального суду в Гаазі виїхала до України для розслідування за колективним міжнародним позовом проти Росії щодо її воєнних злочинів.