18 країн Ради Європи заявили про наміри долучитися до справи “Україна проти РФ” у ЄСПЛ

18 держав-членів Ради Європи повідомили про намір долучитись до справи «Україна проти Росії» у Європейському суді з прав людини.

Про це повідомили у Міністерстві юстиції.

Зокрема, клопотання про приєднання до справи вже подали до ЄСПЛ Республіка Ірландія, Королівство Швеція, Королівство Бельгія, Республіка Польща, Естонська Республіка, Чеська Республіка, Федеративна Республіка Німеччина, Литовська Республіка, Латвійська Республіка, Королівство Нідерланди, Королівство Іспанія, Французька Республіка, Словацька Республіка, Республіка Хорватія, Італійська Республіка та Румунія.

«Десятий позов України в ЄСПЛ не тільки про звірства росії. Ця справа про верховенство права та забезпечення колективного гарантування прав та свобод людини у Європі. Саме тому Міністерство юстиції України ініціювало питання підтримки іншими державами-членами Ради Європи міждержавної заяви України проти російської федерації за № 11055/22 та активно проводить роботу у цьому напрямку на різних майданчиках» – зазначила заступник Міністра юстиції Ірина Мудра.

Велика Британія планує доєднатися (ЄСПЛ надав уряду додатковий час до 11 жовтня для відповідного звернення) та Велике Герцогство Люксембург вказали, що звернення про приєднання буде направлено до суду найближчим часом.

У березні  Європейський суд з прав людини повторив  безпрецедентне для себе проміжне рішення за позовом “Україна проти Росії”, у якому заборонив РФ продовжувати обстрілі цивільної інфраструктури, затвердивши його також для усіх майбутніх скарг проти РФ.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter