На війні в Україні загинули 139 кримчан, 22 перебувають у полоні

139 кримчан загинули у війні РФ проти України, ще 22 особи перебувають у полоні. Російська влада намагається приховувати інформацію про реальну кількість загиблих та поранених з боку РФ.

Про це заявив заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-майор Олександр Кириленко на слуханнях з деокупації Криму в Комітеті Верховної Ради України з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, повідомляє Кримська правозахисна група.

«Для російської армії Крим став великим логістичним центром для наступу на нашу територію: перевезення боєприпасів, евакуація поранених, ремонт та відновлення, створення баз і складів. Це значно впливає на наступальні можливості Росії на південному напрямку. Крім того, Росія активно залучає до своїх територій. на сьогоднішній день підтверджено взяття в полон 22 і загибель 139 військовослужбовців РФ з місцем реєстрації Крим. Частина з цих військовослужбовців була зрадниками ЗСУ у 2014 році», – заявив Олександр Кириленко.

Через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Заходи щодо реалізації указу розпочинаються з 21 вересня. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу.

Як повідомлялося, 20 вересня Держдума РФ одноголосно ухвалила у другому та третьому читаннях законопроєкт, який вводить до Кримінального кодексу РФ такі поняття як «мобілізація», «військовий стан» та «воєнний час».

Опубліковано повний список українських захисників та іноземців, яких вдалося обміняти з РФ. 215 українських захисників, серед них 10 іноземців, обміняли на кума Путіна Віктора Медведчука і 55 російських військових.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter