Окупанти в Криму подовжили арешт волонтеру і екскомандиру корабля «Славутич» ВМСУ Олексію Кисельову

Олексій Кисельов Фото: IPC-Генічеськ

Так званий “Київський районний суд” Сімферополя в тимчасово окупованому Криму подовжив термін тримання під вартою волонтеру і екскомандиру корабля «Славутич» ВМСУ Олексію Кисельову ще на дві місяці – до 27 листопада. 

Про це Бюро судової інформації повідомив адвокат Олексій Ладін

Таке рішення “суд” ухвалив 23 вересня.

“Суд” дійшов висновку, що опинившись на волі, Кисельов може сховатися від слідства та суду, знищити докази та в інший спосіб заважати провадженню у кримінальній справі. Враховуючи, що обставини, які слугували основою для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, не змінилися, суд вважає, що по відношенню до підозрюваного не може бути застосований більш м’який запобіжний захист”.

Так званий “суд” залишив Олексія Кисельова під вартою до 27 листопада.

Адвокат Кисельова Олексій Ладін подав апеляційну скаргу на це рішення.

“Наразі слідчий надав мені та Кисельову матеріали кримінальної справи для ознайомлення. Ми ознайомимось та представимо свою позицію, втім наскільки мені відомо, ніяких об’єктивних доказів вини Кисельова наразі немає”, – наголошує Ладін.

Волонтеру і екскомандиру корабля «Славутич» ВМСУ Олексію  Кисельову  інкримінують участь у неіснуючому «незаконному збройному формуванні батальйон імені Номана Челебіджихана» (ч.2 статті 208 КК рф). 29 липня «суд» у Сімферополі обрав йому запобіжний захід – два місяці утримання під вартою. За словами Ладіна, звинувачення засновано на 2 епізодах. Слідчі ствержують, що Кисельов нібито привозив продовольство у батальйон і нібито брав участь у морській блокаді Криму.

“Доволі абсурдне припущення, що військовий пенсіонер Кисельов якимось чином допомагав напівоєнизованому підрозділу, яким, за версією слідства, керував Ленур Іслямов. Думаю, що фінансова допомога Кисельова цьому підрозділу не потрібна. Свідок бреше, і це буде доказано нами. Що стосується морської блокади. За проханням Ленура Іслямова, Кисельов вчив капітана катеру, як правильно входити і заходити до бухти Генічеськ. Це було створено, щоб на цьому катері здійснювати видобуток водоростей, мідій. На катері знаходились троси металеві з буйками, які мали позначити зону видобутку. Втім так званий “капітан” цього катеру через якийсь час втік на територію Криму, де в репортажі НТВ пояснив, що його нібито намагались вимусити взяти участьу морській блокаді і що нібито тросів з буйками вони мали перекрити Керченську протоку”, – розповів Ладін.

Олексій Кисельов, співзасновник ГО «Переселенець СОС» у Генічеську, екскомандир корабля управління ВМСУ «Славутич»

У репортажі НТВ продемонстровано інфографіку, як за допомогою цих тросів Керченська протока блокується кілька разів. Олексій Ладін наголошує: навіть якщо вірити словам свідка, заблокувати протоку тросами, які знаходились на катері – неможливо.

“Ширина Керченської проток у найбільш вузькому місці є 4,5 кілометри. У найбільш широкому – 15 км. За словами свідка, на борту катера знаходились 60 тросів по 20 метрів довжиною. Якщо їх зіставити в один ланцюг – буде 1 км 200 метрів. Це ніяким чином не може перекрити Керченську протоку. Ці 20метрові троси з поплавками ніяким чином між собою не скріплюються. Крім того, троси з поплавками на поверхні моря ніяк не можуть зіпсувати вінти кораблів і катерів, оскільки вінти знаходяться у воді на глибині від 3 до 5 метрів та мають захист у вигляді короба. Всі ці доводи Кисельов привів на допиті, оскільки він є досвідченим військовим моряком та розуміє, що таке морська блокада”, – розповів Олексій Ладін.

Адвокат також додав, що захист клопотав про проведення експертизи, однак слідчі відовили в її проведенні, опираючись у своїх висновках щодо “вини” Кисельова виключно на репортаж НТВ та покази секретного свідка, в очній ставці з яким захисту також відмовили.

Волонтера і екскомандира корабля «Славутич» ВМСУ Олексія  Кисельова викрали співробітники російської ФСБ  22 липня 2022 року в Генічеську. За словами Кисельова, його катували струмом та били протягом 5 днів в 17 професійно-технічному училищі Генічеська. За 5 діб його перевезли через адмінмежу в Сімферополь, у булівлю Управління ФСБ в Криму, де продовжили знучання та тортури. Тільки після цього слідчий провів офіційне затримання та відкрив кримінальну справу.

Олексій Олексійович Кисельов  (дата народження 2 лютого 1964 року) був командиром корабля управління «Славутич» ВМСУ, після відставки у званні капітана 1-го рангу займався громадською та підприємницькою діяльністю у Севастополі. Після окупації Криму рф у 2014 року виїхав у Генічеськ. Є одним із засновників ГО «Переселенець-СОС» – організації, що опікується правами внутрішньо переміщених осіб із Криму і Донбасу.