СБУ направила до суду обвинувальний акт щодо двох генералів рф, які готували захоплення Києва й Луганщини

СБУ завершила досудове розслідування і скерувала до суду обвинувальний акт щодо командувача східного військового округу рф генерал-полковника Алєксандра Чайка, а також повідомила про підозру командувачу 2-го армійського корпусу «народної міліції лнр» генерал-майору Еседуллі Абачеву. Чайко командував військами рф під час спроби захоплення Києва, Абачев керував діями загарбників на Луганщині.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

«За даними слідства, Чайко брав безпосередню участь у плануванні, підготовці та вторгненні загарбників на територію північних регіонів України на початку повномасштабної агресії рф. Очолюючи окупаційне угруповання «схід», він керував діями підпорядкованих підрозділів під час спроби захоплення Києва», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, щоб уникнути вогневого ураження у ході контрнаступу ЗСУ, російський генерал облаштував свій штаб у захопленому дитячому садочку у селищі Здвижівка Бучанського району. А на стадіоні однієї з місцевих шкіл він вручав своїм підлеглим нагороди за вчинення військових злочинів на Київщині.

На підставі зібраних доказів Чайко обвинувачується за ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України.

«Служба безпеки також зібрала беззаперечні докази військових злочинів, вчинених генерал-майором Еседдулою Абачевим. На початку повномасштабного вторгнення його призначили так званим «командувачем 2-го армійського корпусу народної міліції лнр», який підпорядкований 12-му командуванню резерву південного військового округу країни-агресора. Зловмисник керував діями загарбників на східному напрямку. Задокументовано його перебування та участь у бойових діях проти українських військ у районах Сєвєродонецька, Лисичанська, Кремінної, Рубіжного та інших населених пунктів Луганщини», – розповіли в спецслужбі.

Як вказали в СБУ, за вчинення військових злочинів на сході України рішенням вищого керівництва рф Абачеву присвоєно звання «героя росії» та «героя лнр».

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за ч. 3 ст. 110 (вчинення умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків) та ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни за попередньою змовою групою осіб) КК України.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter