Двох “суддів” з Криму судитимуть в Україні за колабораціонізм

Так званий "Армянський міський суд"

Прокуратура Автономної республіки Крим скерувала до суду обвинувальні акти щодо двох колишніх українських суддів, які у 2014 році після початку російської окупації Криму зрадили присязі, перейшли на бік РФ та продовжили працювати у незаконно створених окупантами “судах” на території півострова. 
Про це повідомили в прокуратурі автономії.
“У березні 2022 року, указом президента РФ, обвинувачених було призначено на вказані посади, тобто «судді» добровільно зайняли посади у незаконно створених судових органах в окупованому Криму. Від імені та в інтересах країни-окупанта один з обвинувачених ухвалив 72 рішення у цивільних та 12 рішень у кримінальних справах, інший – за цей час взяв участь у розгляді щонайменше 111 матеріалів кримінальних справ. Таким чином, обвинувачені сприяли функціонуванню окупаційних судових органів на півострові”, – повідомили в прокуратурі АРК.
Йдеться про голову «Роздольненського районного суду Республіки Крим» та суддю «Верховного суду Республіки Крим», їхні дії кваліфіковано за ч. 7 ст. 111-1 КК України (колаблраційна діяльність). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.
“Вказані «судді» ще у 2014 році зрадили присязі та перейшли на службу до окупантів, відповідно, за фактом вчинення ними державної зради (ст. 111 КК України) обвинувальні акти вже заходяться на розгляді у судах”, – додали в прокуратурі.