Україна звернулася в Міжнародний суд ООН через спробу анексії своїх територій Росією

Міжнародний кримінальний суд

Україна повідомила Міжнародному суду ООН, що спроба анексії українських територій Росією є юридичним порушенням наказу про тимчасові заходи.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Після спроб Путіна анексії Україна офіційно повідомила Міжнародному суду, що цей крок грубо порушує юридично зобов’язальний наказ про тимчасові заходи, виданий 16 березня. Ми закликаємо суд розглянути справу по суті якнайшвидше», – написав Кулеба у твітері.

Як повідомлялося, Україна направила позов проти Росії до Міжнародного суду ООН у Гаазі через військову агресію проти України.

Україна просила суд наказати РФ негайно призупинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії, заявленою метою яких є “запобігання і покарання” нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України.

А також, щоб Російська Федерація негайно забезпечила, щоби будь-які військові або нерегулярні збройні формування, якими вона керує або підтримує, а також будь-які організації та особи не сприяли «військовим операціям», метою яких декларується “запобігання” чи “покарання” за нібито вчинення Україною геноциду.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.