Колишнього суддю з Сєвєродонецька, який утік з України, засудили до 10 років за корупцію

Вищий антикорпуційний суд виніс вирок колишньому судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області Руслану Юхимуку. За одержання хабаря, підробку документа і незаконне зберігання боєприпасів його засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Вирок був винесений заочно 8 листопада.

Згідно матеріалів справи, у 2015 році Юхимук розглядав подання прокуратури щодо визначення строку невібутого покарання засудженим і етапування його до Старобільського СІЗО. Він був засуджений до 5 років тюрми та відбував покарання у Петровській виправній колонії № 24. У 2015 році бойовики «ЛНР» захопили колонію та звільнили засудженого умовно-достроково.

Українська прокуратура ініціювала відбуття ним решти вироку.

Знайомий засудженого запропонував йому допомогу в уникненні тюрми: пообіцяв домовитись із суддею, аби той не підтримав подання прокурора за винагороду у 2 тисячі доллірав.

Також знайомий запропонував засудженому допомогу зі звільненням з-під арешту його автівки та квартири: підробити документи. За скасування арештів майна він мав заплатити по 1 тисячі доларів. А разом із рішенням щодо подання прокурора — 4 тисячі.

Громадянин звернувся в СБУ і після цього передавав гроші кількома траншами посереднику який ділився із суддею. Пізніше в судді вилучили кілька мічених купюр.

Події підтверджувалися матеріалами

В середині грудня 2015-го в кабінеті та в будинку судді провели обшук. У нього знайшли 11 патронів зразка 1951 року, які зберігалися без передбаченого законом дозволу. Але через суддівський імунітет Юхимука не змогли затримати. 23 січня він виїхав з України через пункт пропуску Просяне і назад не повертався. Дозвіл на його застримання Верховна рада дала тільки 19 квітня 2016 року.

Спільник Юхимука уклав угоду про визнання винуватості і у 2017-му був засуджений до 3 років позбавлення волі. Його показання лягли в основу в справи щодо судді. Щоправда, свідчив він у 2018 році ще в Артемівському міськрайонному суду Донецької області, який тоді слухав справу. А через місяць після дачі показань виїхав з України.

Провину Юхимука антикорупційний суд визнав доведеною, призначивши йому за сукупністю злочинів 10 років позбавлення волі з повною конфіскацією майна і забороною на 3 роки обіймати посаду судді.