Одразу троє суддів Конституційного суду України пішли у відставку з невідомих причин

Конституційний суд України. Фото: ccu.gov.ua

Троє суддів Конституційного Суду України пішли у відставку попри те,що строк їх каденцій ще не скінчився. 

Про це повідомляє пресслужба Конституційного суду.

“У середу, 7 грудня, на спеціальному пленарному засіданні Конституційний Суд України розглянув питання щодо звільнення суддів КСУ Ірини Зовгородньої, Сергія Саса та Ігоря Сліденка з посади судді Конституційного Суду України у відставку на підставі поданих ними заяв. За результатами засідання Конституційний Суд України ухвалив рішення про задоволення зазначених заяв”, – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, строк каденції всіх трьох суддів ще не сплив. У Ігоря Сліденка і Сергія Саса строк каденцій спливав навесні 2023 року, а у Ірини Завгородньої, яка стала суддею 2018 року, ще залишалося 5 років повноважень, пише Судово-юридична газета.

Причини завчасного подання у відставку наразі невідомі.

Зазначимо, наразі у Верховній раді на розгляді перебуває законопроєкт 7662 про порядок конкурсного відбору суддів Конституційного суду України. Зокрема ним передбачається створення спеціальної Дорадчої групи, яка буде оцінювати рівень доброчестності та відповідність кандидатів у судді КСУ посаді.

Раніше Венеційська комісія надала терміновий висновок щодо цього законопроєкту, де загалом позитивно оцінила зусилля української влади щодо удосконалення конкурсного відбору.