Голові Центробанку РФ Набіулліній повідомленно про підозру за запровадження «рубльової зони» на тимчасово окупованих українських територіях

СБУ повідомила про підозру у посяганні на територіальну цілісність України голові Центробанку РФ Ельвірі Набіулліній, яка запроваджує «рубльову зону» на окупованих територіях України, де за її вказівкою були відкриті відділення російських банків.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

«У результаті слідчо-оперативних дій СБУ зібрала докази участі голови Центрального банку РФ Ельвіри Набіулліної у фінансуванні військових угруповань країни-агресора. Саме вона організувала запровадження так званої «рубльової зони» у тимчасово захоплених районах півдня і сходу України. Для цього дала вказівку щодо відкриття «філій» підконтрольного Кремлю «Промсвязьбанку» на базі захоплених відділень українських фінустанов», – йдеться у повідомленні.

Крім того, очільниця російського центробанку сприяла місцевим окупаційним «адміністраціям» РФ у блокуванні обігу гривні.

«Щоб реалізувати це, ворог заборонив на захоплених територіях проведення електронних операцій і готівкових розрахунків у гривні, а також унеможливив інкасацію української валюти. За даними слідства, отримані таким чином «рубльові» надходження до бюджету РФ були спрямовані на фінансування потреб воєнно-промислового комплексу та окупаційних угруповань», – додали у спецслужбі.

На підставі доказів СБУ голові Центробанку Росії повідомлено про підозру за ч.3 ст. 110 (умисні дії, вчинені представником влади, за попередньою змовою групи осіб, з метою зміни меж території та державного кордону України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

В свою чергу в Офісі Генпрокурора уточнили, що, за даними слідства, Набіулліна «з квітня 2014 року, а також в період масштабного вторгнення РФ в Україну, організувала відкриття відділень центрального банку РФ на території АР Крим, м. Севастополь, Луганської, Донецької, Запорізької і Херсонської областей».

Вирішується питання щодо оголошення Ельвіри Набіулліної у міжнародний розшук.

Заходи із викриття проводили співробітники Головного управління контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму СБУ та Головного слідчого управління СБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Як повідомлялося, з 1 січня 2023 року окупанти заборонили розрахунки у гривні на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей. Усі гривневі готівкові окупанти обіцяють приймати у відділеннях російських банків, які працюють на тимчасово зайнятих територіях, курс при цьому банки встановлюють самі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.