ДБР завершило розслідування проти колишньої голови суду на Луганщині, яка допомагала російськім окупантам створити незаконний суд

Державне бюро розслідувань направило до суду обвинувальний акт щодо колишньої голови одного з районних судів Луганської області, яка активно сприяла встановленню окупаційного режиму на захопленій росіянами території та обійняла посаду судді у так званому «Новоайдарському суді лнр».

Про це повідомили в пресслужбі ДБР.

За даними слідства, після окупації російськими військами Новоайдарського району Луганської області вона скликала суддів та працівників апарату райсуду на «нараду», де закликала підлеглих підтримати окупантів та присягнути на вірність «лнр».

Тих працівників, хто відмовився зрадити Україні та працювати на окупаційну владу, ексголова суду звільнила, не маючи на це законних повноважень.

Колишня голова суду обвинувачується у державній зраді та колабораційній діяльності (ч. 1, 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.